kw. 29

Taktowne przyjmowanie gości, czyli kulturalna kolacja

Jeżeli decydujemy się zorganizować w domu imprezę albo uroczystą kolację to powinniśmy się do niej odpowiednio przygotować.  Pamiętajmy, że goście zjawiając się na nasze zaproszenie okazują nam szacunek, dlatego powinnością gospodarza jest odpłacić za okazane względy. Żeby spotkanie było udane trzeba przestrzegać kilku prostych zasad gościnności i savoir vivre.

stół nakryty dla gości

 

Powitanie gości jest jedną z najważniejszych powinności gospodarza, gdy usłyszymy pierwszy dzwonek do drzwi to musimy być w całkowitej gotowości, co oznacza, że kolacja winna być już gotowa, a kuchenny fartuch schowany do szafy. Nie chcemy przecież żeby goście, widząc nas w fartuchu, pomyśleli, że swoim przyjściem przerwali nam przygotowania.

 

W dobrym guście jest pomóc gościom zdjąć nakrycia wierzchnie np. płaszcz czy palto, a osobie będącej u nas po raz pierwszy wskazać łazienkę. Pamiętajmy również, aby nigdy nie nakazywać gościom zdejmowania butów, nie jest dobrym gospodarzem ten, kto ceni sobie bardziej swoją podłogę niż dobre samopoczucie gości. Buty są także elementem wieczorowej kreacji i ich zdejmowanie jest wysoce niestosowne.

Gdy już zaprowadzimy gości do pokoju musimy zadbać, aby przedstawić sobie nieznające się osoby i wskazać gościom odpowiednie miejsca przy stole. Przy sadzaniu gości pamiętajmy, że honorowe miejsca powinny zajmować osoby starsze, jubilaci, solenizanci itp. Warto jest rozdzielać małżeństwa, żeby zachęcić gości do konwersacji i do wzajemnego poznawania się.

Niezwłocznie po pojawieniu się gości wyłączamy telewizor, w tytoniowym towarzystwie warto jest także wyznaczyć miejsca do siadania, nie wolno dyskryminować palących gości, ale z pewnością nie powinni palić przy stole.

Gdy już rozsadzimy gości i przyjdzie czas na podawanie posiłków to pamiętajmy, aby zaproponować poczęstunek ale nie namawiać gości do jedzenia. Natarczywa namawianie do jedzenia z pewnością nie jest w dobrym guście. Na stole nie powinno niczego zabraknąć i gospodyni musi troszczyć się o estetykę stołu, usuwając z nakrycia brudne talerze, filiżanki, sztućce itp.

Jeżeli gości podejmuje dwoje gospodarzy to pamiętajmy, że jedna osoba zawsze musi dotrzymywać towarzystwa przy stole, gdy drugie np. wychodzi do kuchni po nowe potrawy. Nie zapomnijmy także wznieść toastu za zdrowie gości.

Jeżeli spotkanie dobiega końca i goście zaczynają się rozchodzić to nie powinniśmy nalegać na ich dłuższe zostanie. Żegnające się osoby odprowadźmy do drzwi, oddajmy im płaszcze i serdecznie podziękujmy za przybycie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.