wrz 12

Tradycyjne smaki – leniwe pierogi

talerz z pierogami leniwymi posypane bułką tarką i cukrem zrobione ze sprawdzonych produktów  z gazetki z promocjami Makro

Któż z nas nie zajadał się w dzieciństwie leniwymi. U mnie najlepsze robiła babcia. Zawsze serwowała mi je z dużą ilością bułki tartej i jeszcze większą ilością cukru. Uwielbiałam to! Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje niestety nie mają ich w swoim menu. Szkoda. W ostatnim czasie tak zachciało mi się leniwych pierogów, że postanowiłam odtworzyć te, które robiła mi ukochana babunia. Może nie wyszły w 100% takie same, ale na pewno wyszły wyborne. Rodzinka była zachwycona.

Uwaga! Jako, że w pierogach leniwych główną rolę odgrywa twaróg, zawsze wybierajcie ten najlepszy. Kupujcie w sprawdzonych sklepach lub u sprawdzonych sprzedawców na bazarku. Ja twaróg, jak i inne niezbędne do kuchni produkty zawsze kupuję w Makro. Na stronie Makro dostępne są zawsze aktualne gazetki z promocjami (kliknij), dzięki czemu na bieżąco możecie śledzić swoje ulubione produkty i polować na nie w jeszcze niższych cenach. To tak na marginesie 🙂

I jeszcze jedno. Robiąc  leniwe nigdy nie przesadzajcie z ilością mąki. Im mniej mąki dacie, tym lepiej. Tym pierożki będą miększe i pulchniejsze.

Składniki:

– 20 dag twarogu

– pół szklanki mąki pszennej

– pół opakowania cukru wanilinowego

– 1 jajko

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do niego mąkę, żółtko i ubitą z białka pianę. Masa może być lekko lepiąca się, dlatego nie warto dosypywać do niej zbyt dużo mąki. Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałeczek, który lekko spłaszczamy. Wałeczek kroimy na kawałki (romby) i bezpośrednio wrzucamy na wrzątek. Gotujemy dosłownie chwilkę, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podajemy z bułką tartą i cukrem lub z cynamonem. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.