Cieszący się popularnością włoski ser mascarpone na stałe zagościł już w naszej kuchni. Od wielu lat produkt ten cieszy się zaufaniem również Polaków. Problem jednak w tym, że większości z nas wydaje się , że zastosowanie znajduje tylko w cieście tiramisu, które do Polski również przywędrowało z Półwyspu Apenińskiego.
Wszyscy, którzy tak myślą są w błędzie. A dzięki poniższemu przepisowi przekonają się, że eksperymentowanie z serem mascarpone się opłacaJ
Użyj:
½ kostki masła
½ szklanki mąki uniwersalnej
4 szklanki pełnego mleka
2 szklanki chudej śmietany
20 dag sera mascarpone
Następnie roztop masło w dużym rondlu, stawiając je na średnim ogniu. Do masła dosyp mąkę i wszystko wymieszaj. Pamiętaj o użyciu drewnianej łyżki. Dodaj mleko i śmietanę i gotuj na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu, co powinno nastąpić po Okołu 10 minutach. Zdejmij mieszankę z ognia i dodaj ser mascarpone. Voila!
Sos jest bardzo uniwersalny, możesz go użyć do klasycznego włoskiego makaronu, ale także zaszaleć i wypróbować go w słodkich tortach, babeczkach i ciastach:)
Pamiętaj, że sosu nie powinno się przechowywać, gdyż najlepszy jest ten przyrządzony na świeżo!