lis 28

Włoskie przysmaki… Bruschetta z pomidorów

Bruschetta z pomidorkami (źródło: pinterest)

Bruschetta z pomidorkami (źródło: pinterest)

Nie jest tajemnicą, bo powtarzam to od dawna i przy każdej nadarzającej się okazji, że najbardziej na świecie kocham kuchnię włoską. Uważam, że włoskie przysmaki nie tylko najlepiej smakują, ale też najpiękniej pachną. A wszystko to za sprawą świeżych składników (głównie warzyw) i równie świeżych ziół. Za każdym razem, gdy tylko sięgam po włoskie danie, przypominam sobie o cudownych wakacjach spędzonych w Toskanii. Ach… to były czasy.

Poza tym, że jestem fanką włoskiej kuchni, jestem też ogromnym łasuchem. Lubię jeść i gdybym tylko mogła jadłabym na okrągło. Kocham nie tylko desery, choć te zajmują pierwsze miejsce w moim sercu, ale także rozmaite przekąski, zupy i dania z makaronów. A jeśli mowa o przekąskach to wśród nich moim faworytem jest bruschetta z pomidorami. Przepis na nią dostałam tradycyjnie od mojej przyjaciółki, która na włoskich daniach zna się jak mało kto.

Bruschetta… niby zwykła bagietka z warzywami, a jednak niezwykła. Jeśli przygotuje się ją z sercem, będzie smakować obłędnie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zaserwowana na kolacji ze znajomymi, skradnie ich serca.

Największą zaletą bruschetty jest to, że doskonale smakuje i nie zajmuje wiele czasu w kwestii przygotowania. Połączona z octem balsamicznym, nabiera wyrazistego charakteru. W towarzystwie z suszoną bazylią, smakuje najlepiej na świecie!

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą (źródło: pinterest)

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą (źródło: pinterest)

Składniki:

– 6 pomidorków śliwkowych

– ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki octu balsamicznego

– ¾ szklanki oliwy z oliwek

– 10 g liści świeżej bazylii

– szczypta soli i pieprzu

– 200 g tartego sera mozzarella

– 1 świeża bagietka

Sposób wykonania:

Pomidorki śliwkowe i suszone kroimy na małe cząstki. Czosnek drobno siekamy. W dużej misce łączymy ze sobą dwa rodzaje pomidorów. Dodajemy czosnek, oliwę z oliwek, ocet, bazylię, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy włączając funkcję grill lub ruszt.

Bagietkę kroimy na kromki o grubości około 2cm, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy około 2 minut, aż ładnie się zarumienią.

Na gotowe tosty z bagietki rozkładamy równomiernie przygotowany wcześniej sos. Wierzch każdego tosta posypujemy mozzarellą. Całość podpiekamy przez 5 minut, aż ser ładnie się roztopi.

Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe serwujemy na stół. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.