Paź 30

Włoskie smaki: spaghetti bolognese

spaghetii bolognese

Uwielbiam włoską kuchnię! Chyba żadna inna nie jest tak aromatyczna i smaczna, jak ta ze słonecznej Italii. W ostatnim czasie moim numerem jeden jest spaghetti bolognese. Przygotowane na bazie mięsa wołowego, z dodatkiem pomidorów i świeżych ziół stanowi genialną propozycję obiadową. Takie spaghetti z powodzeniem można zaserwować również na romantyczną kolację tylko we dwoje. 

Oczywiście spaghetti bolognese można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja wybrałam ten najprostszy, który nie wymaga od nas wielogodzinnego stania przy garnkach 🙂 Zazwyczaj jestem zabiegana, dlatego cenię sobie dania smaczne, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Poza tym… tradycyjna kuchnia włoska to kuchnia prosta i szybka w przygotowaniu. Jedyną modyfikacją, jaką zastosowałam w przepisie, który otrzymałam od przyjaciółki mieszkającej we Włoszech było zamienienie normalnego makaronu pszennego na makaron ciemny, który jest zdrowszy i mniej kaloryczny.

W sezonie letnim, kiedy na pobliskich bazarkach nie brakuje słodkich pomidorów, spaghetti bolognese warto przygotowywać wyłącznie ze świeżych warzyw. Jesienią i zimą z powodzeniem można sięgać po pomidory z puszki. Osobiście bardzo je lubię. Sok z takich pomidorów można również wykorzystać do naszej potrawy 🙂

Składniki:

– 400g makaronu spaghetti

– 500g mielonego mięsa wołowego

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku (jeśli nie lubicie, możecie dodać mniej)

– puszka pomidorów

– 500g przecieru pomidorowego

– 3 duże łyżki masła

– świeża bazylia

– suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia

– 2 garście startego parmezanu

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. W trakcie smażenia mięsa, na patelnię dodajemy suszone zioła. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i delikatnie szklimy. Cebulka ma być lekko rumiana, a nie przypalona. Do cebuli dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubicie zioła, możecie całość doprawić aromatycznym tymiankiem i bazylią. Gdy wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączą, mieszamy je z mięsem.

Tak przygotowany sos bolognese wykładamy na porcje makaronu. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.