sty 26

Zapiekanka ziemniaczana z orzechami i syropem klonowym

zapiekanka ziemniaczana

Lubię ziemniaki. Gdy byłam mała moja babcia raczyła mnie nimi na sto różnych sposobów. Dziś sama przygotowuję je moim najbliższym. Nie idę jednak na łatwiznę i nie robię frytek czy placuszków ziemniaczanych. Ja przygotowuję zapiekanki. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekankę z czosnkiem, syropem klonowym i orzechami włoskimi. Palce lizać!

Składniki (4 duże lub 6 mniejszych porcji):

– 750g ziemniaków

– 250g kremowej śmietanki 12% (do zup i sosów)

– 2 ząbki czosnku

– 1 cebula

– ½ szklanki drobno siekanych orzechów włoskich

– 2 łyżki bułki tartej

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki syropu klonowego

– ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

– 1 mała papryczka chili

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5cm. Układamy je warstwowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zalewamy śmietanką i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20-25 minut.

W misce umieszczamy bułkę tartą, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, orzechy, sok z cytryny i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą następnie równomiernie wykładamy na naszą zapiekankę. Całość ponownie zapiekamy przez kolejne 25 minut.

10 minut przed końcem zapiekania, zdejmujemy z naczynia pokrywkę tak, aby skórka orzechowo-klonowa zrobiła się przyjemnie chrupiąca. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.