Lubię ziemniaki. Gdy byłam mała moja babcia raczyła mnie nimi na sto różnych sposobów. Dziś sama przygotowuję je moim najbliższym. Nie idę jednak na łatwiznę i nie robię frytek czy placuszków ziemniaczanych. Ja przygotowuję zapiekanki. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekankę z czosnkiem, syropem klonowym i orzechami włoskimi. Palce lizać!
Składniki (4 duże lub 6 mniejszych porcji):
– 750g ziemniaków
– 250g kremowej śmietanki 12% (do zup i sosów)
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– ½ szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki syropu klonowego
– ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– 1 mała papryczka chili
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5cm. Układamy je warstwowo w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zalewamy śmietanką i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy około 20-25 minut.
W misce umieszczamy bułkę tartą, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, orzechy, sok z cytryny i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą następnie równomiernie wykładamy na naszą zapiekankę. Całość ponownie zapiekamy przez kolejne 25 minut.
10 minut przed końcem zapiekania, zdejmujemy z naczynia pokrywkę tak, aby skórka orzechowo-klonowa zrobiła się przyjemnie chrupiąca. Smacznego!!!