Jesień to taka pora roku, kiedy z ogromną przyjemnością sięgam po aromatyczne, a przede wszystkim rozgrzewające zupy. Bo lubię. Bo potrzebuję czegoś ciepłego, gdy za oknem chłód. Jeśli lubicie zupę z kalafiora, to mam dla was fajny przepis. Będzie trochę nowocześnie. A to wszystko za sprawą curry. Mimo, że przyprawa kojarzona jest głównie z kuchnią indyjską, to jednak w parze z kalafiorem sprawdza się doskonale! Curry rozgrzewa idealnie i fajnie podkręca smak kalafiora. To co, dacie się namówić?
Składniki:
– 2 litry bulionu warzywnego
– 1 nieduży kalafior
– 1 pietruszka
– 1 marchewka
– 2 ziemniaki
– pół łyżeczki curry
– sól
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy do zupy małe różyczki kalafiora. Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sól i curry. Jeśli lubicie zabielane zupy, możecie dodać trochę śmietany. Ale nie jest to niezbędne. Smacznego!