Sezon na bób powoli dobiega końca. Póki jeszcze to smaczne warzywo jest dostępne w sklepach i na pobliskich bazarkach, warto się w nie zaopatrzyć. Bób jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy. Podobnie jak inne warzywa strączkowe ma wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim obfituje w dużą zawartość białka, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Poza tym dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, witaminę C, A i PP, a także wapń, fosfor, żelazo i magnez.
Bób jest małokaloryczny, a przy okazji bardzo sycący. Już jedna jego szklanka potrafi zagłuszyć wilczy głód. Niestety, w momencie kiedy przesadzimy z ilością zjedzonego bobu, wówczas możemy cierpieć na wzdęcia i uczucie przepełnienia.
Zupa krem z bobu i szpinaku, na którą przepisem podzielę się dzisiaj z wami to genialna propozycja na letni upalny dzień. Jest aromatyczna i niezwykle smaczna. Z powodzeniem można po nią sięgać zarówno w porze obiadu, jak i wczesnej kolacji. Genialnie smakuje solo, jak i w towarzystwie świeżej (ciepłej) bagietki.
Składniki:
– 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
– 4 szklanki wody
– 200g szpinaku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki masła
– 2 łyżki posiekanej cebuli
– 2 ząbki posiekanego czosnku
– 5 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej (lub innej ulubionej szynki)
– garść świeżej bazylii
– 23 łyżki oliwy z oliwek
– sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, cebulę i czosnek. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bób, a po ponownym zagotowaniu także szpinak. Całość ponownie gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy razem z szynką, oliwą z oliwek i bazylią. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!!!