Macie ochotę na słodkie co nie co? Mam dla Was coś absolutnie fenomenalnego – brownie z cukinii. Jest to idealne ciacho dla wszystkich osób będących na diecie lub dbających o smukłą linię. Jest to też idealne ciasto dla osób będących na diecie bezglutenowej. Smakuje obłędnie i od razu wyprzedzam Wasze wątpliwości – nie czuć w nim cukinii. Brownie robi się w bardzo prosty sposób. Na niedzielę do kawki będzie jak znalazł! Takie nietypowe ciasta robią teraz prawdziwą furorę. Jeśli do tej pory ich nie jedliście, polecam jak najszybciej wypróbować. W Internecie można znaleźć kilkanaście przepisów na ciasto z cukinii, dyni czy czerwonej fasoli. Każde z nich smakuje obłędnie. Jestem pewna, że to z cukinii szczególnie przypadnie Wam do gustu. Już teraz mówię smacznego 🙂
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 2 dojrzałe banany
– 4 jajka
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 5 łyżek kakao
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– miód lub syrop z agawy
Sposób przygotowania:
Cukinie trzemy na małych oczkach. Zostawiamy na chwile i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka w całości ubijamy z bananami i miodem (ewentualnie syropem z agawy). W misce łączymy suche składniki, które cały czas miksując, dodajemy do składników mokrych. Na samym końcu dodajemy cukinię. Całość mieszamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Ciasto wylewamy do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.