W chlebku bananowym zakochałam się dokładnie rok temu. Od tamtego czasu nawet nie pomyślałam o tym, aby upiec sobie inny chleb. Ten z bananów zupełnie mi wystarcza. Najczęściej zajadam się nim w towarzystwie masła orzechowego lub domowej nutelli. Chlebek bananowy to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią zwykłego chleba i preferują delikatnie słodkie smaki. To także idealna propozycja dla dzieci. Nawet największe niejadki nie są w stanie oprzeć się bananowemu przysmakowi. Własny, domowy chleb bananowy robi się w bajecznie prosty sposób. Oczywiście istnieje kilka przepisów, dzięki czemu za każdym razem możemy cieszyć się innym chlebkiem. Dziś jednak zaproponuję Wam przepis na chleb bananowy z płatków owsianych, dzięki czemu dodatek mąki będzie zbędny i tym samym wypiek będzie mniej kaloryczny 🙂
Składniki:
– 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
– 2 mocno dojrzałe banany
– 2 jajka
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Niewielką blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylewamy do niej naszą masę na chlebek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!!!