lip 10

Chrupiące placuszki z cukinii i sera feta

Gdy jej nie znałam, wydawała mi się skomplikowana i mało atrakcyjna. Gdy ją poznałam, zakochałam się i stałam zagorzałą fanką. Mowa o kuchni greckiej, która uwodzi aromatycznymi przyprawami i dużą ilością świeżych warzyw. I to właśnie za to bogactwo warzyw uwielbiam ją najbardziej. Numerem jeden w greckiej kuchni jest oliwa z oliwek, czosnek, liście winorośli. Charakterystyczne są również ryby, baranina i wina. Te ostatnie dużą popularnością cieszą się już do czasów starożytności.

placuszki z cukinii z serem feta

Source: diana212m.blogspot.com.au via Fay on Pinterest

Nie tak dawno, przeglądając strony o kuchni greckiej, w moje ręce wpadł przepis na placuszki z cukinii i sera feta. Nie byłabym sobą, gdybym do razu go nie wypróbowała. Przyznaję bez bicia, że placuszki są genialne. Nie tylko zniewalają zmysł zapachu, ale także rozpieszczają kupki smakowe. Dużym ich atutem jest również to, że są szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. Jestem pewna, że posmakują nie tylko Wam, ale również Waszym bliskim.

Potrzebne składniki:

1kg cukinii

Pęczek koperku

100g sera feta

150g bułki tartej (może być też kaszka manna)

Mąka

Olej do smażenia (ja używam rzepakowego)

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię ścieramy na tarce (najlepiej o grubych oczkach), solimy i odstawiamy na 2 godziny, aż puści wodę. Ser feta ścieramy na tej samej tarce, ewentualnie drobno siekamy. Siekamy również koperek. Gdy minie czas cukinii, odsączamy ją i łączymy z fetą, koperkiem oraz bułką tartą, ewentualnie kaszą manną. Całość doprawiamy pieprzem (wedle uznania, kto ile lubi). Z wyrobionej masy formujemy nieduże i płaskie placuszki. Każdy placuszek obtaczamy w mące i smażymy na patelni, aż uzyska złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni warto położyć placki na papierowy ręcznik kuchenny tak, żeby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem. Ja polecam sos jogurtowo-czosnkowy.

Smacznego!

Skomentuj Gosiak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.