Pozostając w temacie jesiennych przysmaków, dziś mam dla was fajny przepis na dyniowe ciacho. Myślę, że nawet sceptycy tego typu słodkości w końcu dadzą się przekonać. Ciasto z dyni jest tego warte! I co najważniejsze – zawsze wychodzi! Tu nic nie może pójść nie tak. Do ciasta polecam użyć dynię Hokkaido, którą po upieczeniu można zjadać w całości – łącznie ze skórka. Warto również dodać sporo cynamonu. Dynia bardzo lubi tę przyprawę. Pozostałe składniki na ciasto są również łatwo dostępne. No i jeszcze jedno – ciacho jest w pełni FIT. Możecie się nim zajadać bez wyrzutów sumienia.
Składniki na spód:
– szklanka płatków jaglanych
– 1 banan
– 1 łyżka dobrego masła orzechowego
– łyżka kakao
– łyżka syropu klonowego
Składniki na krem:
– 1 upieczona dynia Hokkaido
– 1 łyżeczka cynamonu
– 6 łyżek syropu klonowego
Przygotowanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu dyni z piekarnika czekamy aż ostygnie, a następnie blendujemy. Dodajemy syrop klonowy i łyżeczkę cynamonu i całość raz jeszcze blendujemy. Ma nam wyjść gęsty krem.
Czas na spód. Banana blendujemy, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe, syrop klonowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Płatki jaglane przesypujemy do miski. Dodajemy do nich masę bananową. Ugniatamy. Powstałym ciastem wylepiamy formę do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu, na spód wykładamy wcześniej przygotowany krem z dyni. Wkładamy do lodówki. I gotowe!