Uwielbiam czekoladę i uwielbiam czekoladowe desery. Od jakiegoś czasu dużą wagę przykładam do deserów, które przede mną lądują. Staram się, aby zjadane przeze mnie słodkości były pyszne i zdrowe jednocześnie. Jeśli myślicie, że połączenie wyśmienitego smaku ze zdrowiem nie jest możliwe, dziś Wam udowodnię, że jest.
Moje najnowsze odkrycie, choć przez niektórych znane i doceniane od dawna – czekoladowy krem z awokado i banana, udowadnia, że nie trzeba rezygnować ze słodkości w momencie zrzucania zbędnych kilogramów i dbania o smukłą sylwetkę. Nie wiem czy wiecie, że awokado jest najcenniejszym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Te z kolei są bardzo cennym składnikiem wspomagającym spalanie tłuszczyku i odchudzanie. Liczne badania wykazały, że osoby, które regularnie sięgają po awokado i zawarte w nim tłuszcze, są znacznie szczuplejsze i mają mniejszy obwód pasa, aniżeli osoby, które po awokado nie sięgają. O właściwościach banana chyba nie muszę Wam pisać. Jest on dobrym źródłem potasu, dodaje energii i wpływa na świetne samopoczucie.
Łącząc awokado z bananem i dodając do tego naturalne kakao otrzymujemy deser, który jest chodzącym zdrowiem i lekiem na całe zło. Ale…. koniec teorii. Przejdźmy do działania!
Składniki na krem z awokado i banana (2 porcje)
– 2 dojrzałe owoce awokado
– 1 dojrzały banan
– 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego)
Sposób przygotowania:
Awokado i banana obieramy ze skórki, a następnie kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy kakao, mleko i syrop klonowy. Całość ostrożnie blendujemy, aż uzyskamy idealnie gładką masę. Powstały krem przekładamy do szklanych pojemniczków lub miseczek. Smacznego!!!