wrz 15

Hiszpańska tortilla, czyli omlet z ziemniaków

Tortilla espanola (źródło: pinterest)

Tortilla espanola (źródło: pinterest)

Hiszpańska tortilla to nic innego, jak odmiana omletu przyrządzanego z jajek, cebulki i ziemniaków na wysokiej klasie oleju. Zazwyczaj serwowana jest na śniadanie (np. do pasztecików) lub jako tapas, czyli przystawka. W Polsce potrawa ta została przyjęta bardzo entuzjastycznie i jest serwowana na kilka sposobów. Tortille możemy podawać w wersji pierwotnej czyli z ziemniakami w roli głównej, jak również z rozmaitymi dodatkami: kurczakiem, szpinakiem, pomidorkami, kiełbasą chorizo…

Dziś zaproponuję wam tradycyjną tortille czyli taką na bazie ziemniaków i cebulki. Jedynym jej urozmaiceniem będzie natka pietruszki (uwielbiam!) oraz ostra papryczka. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, możecie śmiało zrezygnować z papryki.

Moja tortilla to propozycja w sam raz na jesienny obiad. Oczywiście na kolację będzie równie dobrym pomysłem. Jej przygotowanie nie jest takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy odrobina chęci i gotowe! 🙂

Składniki:

– 500g ziemniaków

– 3 jajka

– 2 cebule

– 500ml oleju

– 1 ostra papryczka

– 3 łyżki natki pietruszki

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie układamy je warstwami na patelni. Pamiętajcie, aby wybrać patelnię, która posiada rączkę odporną na wysokie temperatury, gdyż później włożymy ją do piekarnika.

Gdy już ułożymy ziemniaki na patelni, zalewamy je olejem. Patelnię ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez około 20 minut. Chodzi o to, aby ziemniaki były miękkie w środku, ale nie usmażone. Gotowe ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulkę i smażymy do momentu, aż się ładnie przyrumieni.

Do plastikowej miseczki wbijamy jajka, a następnie roztrzepujemy je widelcem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek!). Masę jajeczną z cebulką łączymy z odcedzonymi wcześniej ziemniakami. Całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przekładamy na nią ziemniaczaną masę. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik, najlepiej do temperatury 180 stopni. Gdy nasza tortilla ładnie się zetnie, zdejmujemy ją z ognia i przekładamy do piekarnika. Zapiekamy przez kilka minut, aż tortilla lekko się przyrumieni. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.