styczeń 25

Jabłka w cieście

jabłka w cieście ułożone jeden na drugim i posypane cukrem pudrem

źródło: http://doradcasmaku.pl

Nie wiem ja Wy, ale ja zimą mam wyjątkową ochotę na słodkie. Gdy za oknem szaleje siarczysty mróz, lubię usiąść na kanapie i uraczyć się czymś słodkim. Uwielbiam nie tylko słodkie śniadania, ale i słodkie obiady. Nie muszę już wtedy sięgać po deser, bo ochota na słodkie jest zaspokojona. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na… jabłka w cieście. Danie to jest niesamowicie smaczne, a przy okazji zdrowe. Dietetycy non stop biją na alarm, żeby jeść jabłka – przynajmniej jedno dziennie. I proszę bardzo – dziś zjemy więcej niż jedno jabłko. Takie jabłka w cieście możecie sobie przygotować na śniadanie. Ja najczęściej robię je na obiad, bo rano nigdy nie mam czasu. To co, gotowi? 🙂

Składniki:

– 2 szklanki mąki ryżowej

– 2 szklanki kefiru

– 2 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– jabłka

– szczypta soli

– cynamon

– cukier puder

– olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy a następnie kroimy w plastry. Wycinamy z nich środek z nasionkami. Mąkę przesiewamy przez sito, dzięki czemu placuszki będą pulchniejsze. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kefir, sól i cynamon. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej. Talarki jabłek zanurzamy w cieście i układamy na tłuszczu. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Usmażone placuszki układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.