Imbir to prawdziwy bohater! Pomaga przy wzdęciach, przyspiesza metabolizm, rozgrzewa, a nawet leczy! Lekarzebiją na alarm, aby zaprzyjaźnić się z nim w sezonie zimowym, kiedy to szaleją infekcje bakteryjne i wirusowe. Świeży korzeń imbiru nie tylko rozgrzeje zmarznięty organizm, ale także wspomoże leczenie przeziębienia, kaszlu i zapalenia gardła. Surowy, obrany ze skórki imbir znakomicie nadaje się do przygotowywania nalewek i syropów pomagających w przeziębieniu, problemach z trawieniem czy chorobie lokomocyjnej. Imbir sproszkowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.
Imbir na przeziębienie
Imbir to jeden z naturalnych antybiotyków, dlatego w sezonie zimowym staje się produktem bardzo cennym i szalenie pożądanym. Imbir nie tylko warto dodawać do herbatki z cytryną i miodem. Z imbiru można także przygotować syrop na przeziębienie. Wystarczy tylko wziąć kawałek imbiru oraz 2 ząbki czosnku i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodać sok z 1/3 cytryny i 150ml wody. Dla podniesienia walorów smakowych można do mikstury dodać miód – kolejny naturalny antybiotyk.
Imbir na rozgrzanie
Imbir przyda się również wtedy, kiedy zmarznięci wrócimy do domu. Świetnie rozgrzeje organizm i tym samym od razu poprawi samopoczucie. Do przygotowania rozgrzewającej herbatki z imbirem warto także użyć cytryny lub plasterków pomarańczy oraz kardamonu, cynamonu i goździków.
Imbir na wzdęcia i gazy
Wiedzieliście, że imbir to także świetne lekarstwo na wzdęcia? Wystarczy cienkie plasterki imbiru posolić i żuć przez parę minut. Można też przygotować napój imbirowy, zalewając 2 plasterki imbiru ciepłą wodą, dodając trochę soku z cytryny i miodu.