cze 14

Kasza jaglana ze szpinakiem

jaglanka ze szpinakiem

Na punkcie kaszy jaglanej oszalał cały świat. Zajadają się nią nie tylko ci, co dbają o smukłą sylwetkę, ale także zdrowy styl życia. Jaglanka jest szalenie zdrowa. Poza tym, że jest lekkostrawna, jest także bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występująca w produktach spożywczych krzemionkę, która korzystnie działa na stawy i zapewnia zdrowy wygląd skórze, włosom oraz paznokciom. Krzem wpływa także na przemianę materii, tym samym ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana obfituje również w witaminy z grupy B, lecytynę i składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Jest także bogata w antyoksydanty czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Kaszę jaglaną można jeść na wiele sposobów. Genialnie smakuje z warzywami i owocami, a więc na słono i słodko. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, po który sięgam zawsze, jak mam ochotę na coś wyjątkowo dobrego.

Dziś w roli głównej: kasza jaglana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowuje się ją bardzo szybko i… chyba jeszcze szybciej zjada 🙂

Jeśli chodzi o pomidory suszone, jakie dodaję do szpinaku, to wybieram te bez oleju. W ten sposób unikam dodatkowego tłuszczu i nieprzyjemnego tłustego posmaku, za którym osobiście nie przepadam. Suszone pomidory bez zalewy znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki na 2 porcje:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

– małe opakowanie mrożonego szpinaku

– 3 ząbki czosnku

– kilka plasterków suszonych pomidorów

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlewamy szklankę wody. Solimy niedużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy do niej kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ja zawsze wybieram olej z pestek winogron. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i cały czas mieszając czekamy aż ładnie się rozpuści. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Mieszamy i chwilę podsmażamy.

Gdy kasza będzie gotowa, dodajemy ją do szpinaku. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze i… zajadamy. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.