Zima to czas, kiedy lubimy sięgać po rozgrzewające posiłki, zwłaszcza zupy kremy. W przeciwieństwie do tradycyjnych zup, wnoszą do naszego menu miłą odmianę. Genialnie rozgrzewają organizm i sycą na długi czas. Zupy kremy mają to do siebie, że można je podawać samodzielnie, jak również w towarzystwie chlebowych grzanek, groszku ptysiowego lub uprażonych pestek dyni. A co powiecie na aromatyczny krem czosnkowy? Pamiętajcie, że czosnek to naturalny antybiotyk, który chroni przed infekcjami sezonowymi, a w razie zachorowania – przyspiesza proces leczenia. Krem z czosnku jest bardzo delikatny i subtelny w smaku. Spokojnie, zapach czosnku nie jest w nim wyczuwalny, tak więc można jeść śmiało, również w pracy! 😉
Składniki:
– kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku
– 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
– 3 ziemniaki
– 150 ml jogurtu typu grecki
– 1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
– sól, pieprz do smaku
– olej
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy olej, a następnie szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta będzie już ładnie rumiana, wrzucamy czosnek. Podsmażamy go przez chwilę, a następnie wlewamy wywar warzywny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy. Gdy zupa troszkę przestygnie, dodajemy do niej jogurt. Aby zupa nam się nie zważyła, dobrze jest wcześniej wymieszać jogurt z odrobiną zupy. Podajemy według uznania. Osobiście polecam wam zaserwować krem z własnoręcznie przygotowanymi grzankami chlebowymi lub ciepłą czosnkową bagietką. Smacznego!!!