X

Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia (źródło: pinterest)

Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych dla zdrowia składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Pomaga także w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami.

Mało kto wie, że to aromatyczne i bardzo smaczne zioło, które poprawia smak potraw ma właściwości wzmacniające i pobudzające organizm, a także przeciwzapalne, ściągające, antybakteryjne i przeciwbólowe. Mało kto wie, że dostarcza ona sporo witamin, z witaminą A, C i B5 na czele. Zielone listki posiadają również wiele cennych substancji mineralnych takich, jak: wapń, magnez, żelazo i potas.

Co ciekawe, ten niezwykły dodatek do dań podkręca także metabolizm. Działa również jak lek na stres, przez co polecany jest osobom zabieganym, zapracowanym i żyjącym w ciągłym napięciu. Po zielone zioło warto sięgać także w chwilach kiepskiego nastroju, gdyż ten nastrój skutecznie poprawi. Liczne badania wykazały, że bazylia działa antydepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość.

Rozprawiając o bazylii warto wspomnieć także o tym, że wyostrza ona zmysły i poprawia pamięć.

Przepisem z bazylią w roli głównej, po który warto sięgnąć jest przepis na Pesto. Nie tylko smakuje ono wyśmienicie, ale także urozmaica wiele potraw. Pesto możecie serwować z makaronami, świeżymi pomidorami, serem mozzarella oraz ulubionym pieczywkiem. Osobiście uwielbiam Pesto z gorącą bagietką. Palce lizać!

Pesto z bazylii (źródło: pinterest)

Składniki:

– doniczka bazylii (same listki!)

– 3 łyżki orzeszków pinii

– 3 łyżki startego sera (najlepszy będzie parmezan)

– 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Bazylię, ser, orzeszki pinii oraz oliwę miksujemy na idealnie gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość raz jeszcze miksujemy tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Gotowe!

Turysta-Podroznik:
Related Post