lut 18

Leniwe, że palce lizać!

leniwe pierogi

Któż z nas nie lubi leniwych? Dla większości, są one smakiem dzieciństwa i wspomnieniem wakacji u babci. Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje, czy nowoczesne knajpki nie mają ich w swoim menu. A szkoda. Ale w sumie, to każdy z nas może sobie takie leniwe z dzieciństwa przygotować samodzielnie. Przepis na nie, nie jest taki trudny i skomplikowany jak zwykło się myśleć. Wręcz przeciwnie. Leniwe są proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą. Sekretem wybornego smaku leniwych jest twaróg. Nigdy nie można wybierać byle jakiego twarogu do leniwych. To musi być naprawdę dobry ser. Poza tym, nigdy nie można używać zbyt dużo mąki do przygotowania leniwych. Im mniej mąki, tym pierożki leniwe będą pulchniejsze i miększe.

Składniki:

– 20 dag twarogu

– pół szklanki mąki pszennej

– pół opakowania cukru wanilinowego

– 1 jajko

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy do niego mąkę, żółtko i ubitą z białka pianę. Masa może być lekko lepiąca się, dlatego nie warto dosypywać do niej zbyt dużo mąki.

Przygotowane ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałeczek, który lekko spłaszczamy.

Wałeczek kroimy na kawałki (romby) i bezpośrednio wrzucamy na wrzątek. Gotujemy dosłownie chwilkę, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podajemy z bułką tartą i cukrem lub z cynamonem. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.