lip 15

Letnie smaki: sałatka z morelami

letnia sałatka

Nie wiem jak wy, ale ja latem nie mam ochoty na tradycyjne, gotowane dania. W upalne dni najchętniej sięgam po sałatki. Ostatnio moim odkryciem (aczkolwiek Ameryki nie odkryłam) są sałatki warzywno – owocowe. Jeszcze do niedawna bałam się łączyć jedne z drugimi. Dziś nie wyobrażam sobie lekkiej sałatki bez akcentu owocowego. A owoce do sałatki można dodawać rozmaite. Do sałat, ogórka, pomidorów i innych warzyw doskonale pasują truskawki, porzeczki, arbuz, śliwka, morele. Te ostatnie wezmę dziś na tapetę i zaproponuję wam pyszną sałatkę z sałatą, morelami i serem mozzarella. Na ciepłe dni będzie jak znalazł.

Składniki:

– garść roszponki

– garść rukoli

– ser mozzarella

– 4 morele

– 2 plasterki szynki (można pominąć)

– 4 łyżki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

Na każdym talerzu układamy garść mieszanki sałat, pokrojony w plastry lub mniejsze kawałki ser mozzarella, szybkę oraz pokrojone na ćwiartki morele. Całość polewamy olejem z pestek dyni. Sałatkę możemy też oprószyć pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.