gru 20

Migdałowe ciasteczka

ciasteczka migdałowe

Grudzień to dla mnie najlepszy czas na orzechy. Mimo, że są dostępne przez cały rok, to jednak w grudniu smakują jakoś tak wyjątkowo. Może to kwestia świąt? Dawniej orzechy gościły na stołach przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Tak czy siak, nie ma u mnie grudnia bez orzechów. Ulubione? Nerkowce i migdały. Aby jednak nie znudziły mi się zbyt szybko, trochę z nimi eksperymentuję. Ostatnio moim numerem jeden są ciasteczka migdałowe – ze zmielonych migdałów. Idealne! Z resztą sami spróbujcie 🙂

Składniki:

– 200 g zmielonych migdałów

– 15 g mąki ryżowej

– 2 białka

– łyżka cynamonu

– 60 g ksylitolu

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy do białek. Masa powinna być dość twarda tak, żeby ciasteczka po uformowaniu nie rozlewały się na papierze. Z ciasta formujemy kulki, delikatnie je spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.