Ci, którzy zaglądają do mnie w miarę regularnie na pewno już wiedzą, że w ostatnim czasie rozkochałam się w zdrowych słodkościach. Piekę je dość często, o ile nie nałogowo. Przez to, nie pamiętam nawet, kiedy po raz ostatni jadłam tradycyjne ciasto. Moje ciasta są wolne od glutenu, nie zawierają białego cukru, ani margaryny. Dzięki temu stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety i nie wpływają w żaden negatywny sposób na nasze zdrowie. Większość przepisów to tzw. dania fit, które nie powodują przyrostu tkanki tłuszczowej. Dziś mam dla Was coś absolutnie fantastycznego. Może nazwa ciasta trochę Was zdziwi, ale wierzcie mi na słowo – to ciacho warte jest grzechu. Brownie z czerwonej fasoli smakuje jak tradycyjne czekoladowe ciasto. Smaku czy zapachu fasoli w ogóle się nie wyczuwa. Ciacho jest fajnie wilgotne w środku i mega czekoladowe! Do kawki czy na deser będzie jak znalazł!
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
pół szklanki cukru kokosowego
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bez glutenu)
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni.