Niby najprostsza rzecz na świecie, a jednak potrafi zachwycić najbardziej wymagających. Mnie to akurat nie dziwi. Od zawsze wychodziłam z założenia, że rzeczy proste najbardziej zachwycają. O czym mowa? O pasztecie z kurczaka. Pamiętacie ten przysmak? Mnie on zawsze towarzyszył podczas wakacyjnych wojaży. Pasztet drobiowy zabierałam na obozy harcerskie i wyjazdy pod namiot z przyjaciółmi. Sprawdzał się zawsze i… wszędzie. W połączeniu ze świeżym pieczywem smakował obłędnie! W ostatnim czasie, pasztet z kurczaka powrócił w moje łaski. Sięgam po niego niemal każdego dnia. Rodzinka jest zachwycona!
Pasztet drobiowy ( sprawdź ) to chyba najczęściej kupowany produkt. Ten oferowany przez DROSED (ps. mój ulubiony!) wyróżnia się delikatnym smakiem i co najważniejsze – niską zawartością tłuszczu. Nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu, dzięki czemu śmiało może być serwowany również najmłodszym.
Co powiecie na kanapeczki z pasztetem drobiowym i serkiem topionym? Wbrew pozorom duet ten tworzy naprawdę udaną całość. Taka prosta mikstura fajnie odświeży codzienne kanapki i wprowadzi troszkę inności. Bo kto powiedział, że pasztet ma grać solo? W duecie brzmi równie dobrze 🙂
Składniki:
– pasztet drobiowy
– opakowanie serka topionego
– masło
– szczypiorek
– ogórek zielony
Sposób przygotowania:
Tutaj nie ma żadnej filozofii. Wystarczy utrzeć pasztet drobiowy razem z serkiem i masłem i gotowe. Przygotowaną pastą smarujemy ulubione pieczywo (u mnie żytnie na zakwasie). Każdą kanapkę dekorujemy ogórkiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!!!