Category: polskie smaki

gru 18

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

Święta tuż, tuż. Większość z nas ma już ułożoną listę świątecznych przysmaków. Większość z nas ma już w swojej lodówce niektóre świąteczne rarytasy. U mnie goszczą już śledzie i pierogi. Przede mną jeszcze uszka, kutia i kluski z makiem. Zanim jednak nadejdą święta, trzeba serwować sobie i bliskim normalne obiadki. Dlatego też dzisiaj polecam Wam …

Kontynuuj czytanie

gru 09

Trudny temat – dania dla dzieci

czym karmić dziecko

Każdy troskliwy i odpowiedzialny rodzic wie, że nawyki żywieniowe należy kształtować od najmłodszych lat dziecka. Właściwe, a więc zdrowe i przemyślane żywienie malucha ma szalenie ważny wpływ na jego prawidłowy wzrost i rozwój. To dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie, młody człowiek rozwija się zdrowo i fizycznie i psychicznie. To dzięki zdrowej diecie, dziecko ma energię do …

Kontynuuj czytanie

lis 10

Czas na rybkę!

Panga (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/panga)to zaraz obok karpia, jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Chętnie się nią raczymy i chętnie serwujemy na rodzinne obiady. W moim dzisiejszym poście panga będzie grała pierwsze skrzypce. Ryba chodziła za mną od dość dawna, dlatego też nie mogłam sobie jej odmówić. Jak wiecie, ryby odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Warto …

Kontynuuj czytanie

paź 06

Po prostu… kanapeczki z pasztetem

Niby najprostsza rzecz na świecie, a jednak potrafi zachwycić najbardziej wymagających. Mnie to akurat nie dziwi. Od zawsze wychodziłam z założenia, że rzeczy proste najbardziej zachwycają. O czym mowa? O pasztecie z kurczaka. Pamiętacie ten przysmak? Mnie on zawsze towarzyszył podczas wakacyjnych wojaży. Pasztet drobiowy zabierałam na obozy harcerskie i wyjazdy pod namiot z przyjaciółmi. …

Kontynuuj czytanie

wrz 28

Kotlety mielone w wersji pieczonej

Któż z nas nie lubi kotletów mielonych? Poza wegetarianami, nie znam takich osób. Mielone kojarzą się nam z domem i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Naprawdę można się rozmarzyć. W jednym z ostatnich postów podzieliłam się z wami przepisem na moje ulubione kotlety mielone w wersji tradycyjnej. Dziś też będą mielone, ale w wersji odchudzonej. Dziś …

Kontynuuj czytanie

wrz 22

Kurczak w sezamie

Kurczak to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Powtarzałam, powtarzam i będę to powtarzać przy każdej nadarzającej się okazji. Zdrowy kurczak, czyli kurczak ekologiczny (więcej) to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przykładają dużą wagę do tego, co każdego dnia pojawia się na talerzu. Kurczak jest mięsem chudym i małokalorycznym. Jest też jednym z najzdrowszych i najczęściej polecanych …

Kontynuuj czytanie

sie 28

Kotlety mielone z drobiu

Kotlety mielone… przez niektórych uważane za klasykę gatunku. Mnie osobiście kojarzą się z obiadami u babci. Zazwyczaj raczyła mnie nimi w sobotę. Najczęściej podawała w duecie z ziemniaczkami z koperkiem i mizerią. Ech… nie było wtedy nic lepszego i nic lepiej nie smakowało. Od niedawna wróciłam do przygody z mielonymi. Długo uczyłam się robienia tych …

Kontynuuj czytanie

sie 25

Pieczemy: zdrowy i smaczny chleb owsiany

Mam wrażenie, że mimo długiej obecności na rynku, owies wciąż należy do najmniej popularnych zbóż. Nie jest wykorzystywany tak często jak chociażby wszechobecna pszenica. Nie jest nawet w połowie wykorzystywany tak często jak żyto. A szkoda… Wartości odżywcze owsa czynią z niego roślinę naprawdę interesującą. Owies nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale także wykazuje …

Kontynuuj czytanie

lip 26

Prosty sposób na pysznego i dietetycznego kurczaka

kurczak z ziołami

Mięso z kurczaka – powiem Wam dlaczego warto je jeść i w jakiej postaci najlepiej serwować. Podpowiem też, kto szczególnie powinien sięgać po mięso z kurczaka. Podzielę się z Wami także przepisem na mojego ulubionego kurczaka – soczystego i niezwykle aromatycznego. W takim razie do dzieła!

Kontynuuj czytanie

lip 20

Krem z młodej marchewki

krem z marchewki z imbirem

Kocham lato! Nie tylko za błękitne niebo czy słońce… Kocham lato za bogactwo świeżych owoców i warzyw. Niestety należę do tych osób, które nie potrafią żyć bez fasolki szparagowej (zwłaszcza zielonej) i bobu. Sezon na bób już się kończy, ale za to rozpoczyna się sezon na młodą marchewkę. Dobrze pamiętam, że będąc małą dziewczynką nie …

Kontynuuj czytanie