Dziś na blogu w roli głównej chili con carne. Ta niezwykle aromatyczna potrawa jest prawdziwą dumą kuchni meksykańskiej i teksańskiej. W amerykańskich barach zwykła funkcjonować jako fastfood, choć z fastfoodem ma niewiele wspólnego. Główne składniki to różnego rodzaju warzywa, z papryką, cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele. Niezbędnym elementem jest mięso mielone wieprzowe lub wołowe, choć ja bardzo często zastępuję je mięsem mielonym drobiowym. Potrawę przyprawia się kminem rzymskim i pieprzem. Często dodaje się też inne składniki, jak fasola czerwona z puszki, czy kukurydza z puszki.
Chili con carne można podawać zarówno z samym chlebem, jak również z kaszą gryczaną lub ryżem. I mimo, że tuż po przygotowaniu cudownie rozpieszcza zmysły, to jednak odgrzane na drugi dzień smakuje o niebo lepiej.
Osobiście polecam wam tę meksykańską potrawę na zimowe dni i wieczory, gdyż genialnie rozgrzewa organizm. Danie jest bardzo pożywne, przez co zaspokaja głód na bardzo długi czas.
Składniki:
– ½ kg mięsa mielonego
– 2 puszki pomidorów bez skórki
– 250g czerwonej fasoli z puszki
– 250g kukurydzy z puszki
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– papryczka chili
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 szklanki rosołu z kostki
– oliwa z oliwek
– liście laurowe
– kmin rzymski
– sól, pieprz
– bazylia
– pieprz kajeński
Sposób przygotowania:
W dużym garnku lub rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Chwilę smażymy. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego przecier pomidorowy, pieprz kajeński, papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Całość zalewamy rosołem, dodajemy pomidory z puszki (wraz z sokiem), kmin rzymski i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe!