wrz. 20

Potrawka z kurczaka i cukinii

potrawka z kurczaka podana na białym talerzu

Dziś mam dla Was szybki i prosty sposób na pożywny obiad. Ja nazywam to potrawką z kurczaka i cukinii. Moja znajoma określiła to danie mianem lekko oszukanego leczo. Jak zwał – tak zwał. Najważniejsze, że cudownie rozgrzewa, zaspokaja głód i wybornie smakuje. Dla mnie dużym plusem tego dania jest szybkość jego przygotowania. Wystarczy wszystko pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć, zamieszać, poddusić i… gotowe!

Składniki:

– filet z kurczaka

– 2 małe cukinie

– cebula

– 4 ząbki czosnku

– pomidory w puszce (najlepiej krojone)

– olej kokosowy

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i papryką (słodką lub wędzoną). Cukinie myjemy i kroimy w półksiężyce. Nie obieramy! Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego. Podsmażamy na nim cebulkę. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy kurczaka i całość podsmażamy, aż mięso nam się zarumieni. Dodajemy cukinię. Chwilę smażymy i na sam koniec, całość zalewamy pomidorami z puszki – oczywiście razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cukinia stanie się miękka. W razie konieczności, doprawiamy według uznania. Smacznego!!!

Ps. Potrawkę można serwować w towarzystwie pieczywa, kaszy gryczanej lub ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.