Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas zatem rozpocząć kuchenne rewolucje. Jeśli tak, jak ja należycie do tych zabieganych i zapracowanych, a co za tym idzie, nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne gotowanie, z pewnością lubicie przepisy, które realizuje się w oka mgnieniu. Przepisem, którym dzisiaj podzielę się z wami jest przepis na pyszną sałatkę śledziową.
Nie wiem, jak wy, ale ja uwielbiam śledzie! Sałatki śledziowe należą do moich najbardziej ulubionych. Mogłabym zajadać się nimi cały czas. Poza tym różnego rodzaju sałatki śledziowe od zawsze były obecne w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na Święta Bożego Narodzenia. Obok tego, że są smaczne, są również mało kaloryczne, nie licząc oczywiście majonezu, ale i na niego jest sposób. Wystarczy, że zamiast całego słoika majonezu użyjecie tylko pół i drugą połowę uzupełnicie jogurtem naturalnym, a wasza sałatka od razu stanie się mniej tucząca.
Przepis na sałatkę śledziową jest banalnie prosty, a jego realizacja nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pamiętajcie tylko o tym, aby przed przyrządzaniem sałatki choć na dwie godzinki zamoczyć śledzie tak, by nie były zbyt słone. Gdy to zrobicie, reszta pójdzie już gładko.
Składniki:
– 6 płatów śledziowych
– 1 cebula
– mała puszka kukurydzy
– mały słoik ogórków korniszonach
– 3 jajka ugotowane na twardo
– majonez
– jogurt naturalny
– pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Śledzie kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Cebulę drobno siekamy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Ogórki korniszone kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ugotowane jajka również drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym (najlepiej pół na pół). Do miski wrzucamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, polewamy sosem majonezowo-jogurtowym i gotowe. Sałatkę wstawiamy do lodówki tak, żeby się schłodziła. Po godzinie sałatka będzie już gotowa do spożycia. Smacznego!!!