Category: przepisy kulinarne

lip 30

Smak Indii, czyli kurczak w sosie curry z ananasem

Uwielbiam próbować nowe smaki. Co za tym idzie, nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego, abym wypróbowała kuchnię indyjską. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna i pożądana więc dobrze jest wiedzieć, z czym ma się do czynienia. Sekretem kuchni indyjskiej jest jej zróżnicowanie i aromatyczne przyprawy. Można nawet pokusić się o …

Kontynuuj czytanie

lip 16

MINESTRONE – klasyczna włoska zupa jarzynowa

Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski… Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest

Kontynuuj czytanie

lip 16

Najsłynniejszy włoski deser: Panna cotta

Deser Panna Cotta o smaku czekoladowym i z nutą pomarańcz

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Obfituje w przepełnione słońcem warzywa i świeże, cudownie pachnące zioła. Silny wpływ na włoskie przepisy kulinarne ma bogata i wielowątkowa kultura. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są pizza i spaghetti. Włosi słyną również z zamiłowania do łakoci. Nie da się ukryć, że to właśnie oni są twórcami …

Kontynuuj czytanie

lip 10

Chrupiące placuszki z cukinii i sera feta

Gdy jej nie znałam, wydawała mi się skomplikowana i mało atrakcyjna. Gdy ją poznałam, zakochałam się i stałam zagorzałą fanką. Mowa o kuchni greckiej, która uwodzi aromatycznymi przyprawami i dużą ilością świeżych warzyw. I to właśnie za to bogactwo warzyw uwielbiam ją najbardziej. Numerem jeden w greckiej kuchni jest oliwa z oliwek, czosnek, liście winorośli. …

Kontynuuj czytanie

cze 24

Egzotyka w domowej kuchni – tajski Pad Thai

Pad thai to sztandarowa potrawa kuchni tajskiej, chociaż wywodzące się po części z kuchni chińskiej i wietnamskiej. By jednak nie było najmniejszych wątpliwości gdzie potrawa uzyskała swój kształt i stała się popularna, od kilkudziesięciu lat nosi nazwę Pad Thai – czyli smażone w woku, tajskie stri fry. Sycąca potrawa na bazie makaronu ryżowego, sojowego tofu, …

Kontynuuj czytanie

cze 10

Mięsna dieta z mroźnej północy

Tradycyjna kuchnia mroźnej północy nie jest przepełniona wyrafinowanymi daniami, a wegetarianin znajdzie tam tyle warzyw i owoców, co zielonej trawy zimą… W zamian za to można w Norwegii, Grenlandii oraz w szwedzkiej i fińskiej części Laponii zasmakować w tłustym mięsiwie, które daje energię do zmagania się z zimnem. Source: all-things-bright-and-beyootiful.tumblr.com via Natalie on Pinterest  

Kontynuuj czytanie

maj 29

Tafelspitz, czyli kwintesencja austriackiej kuchni

W kuchni austriackiej można odnaleźć wpływy kuchni węgierskiej, włoskiej, a nawet polskiej czy bałkańskiej. Dzięki temu jest tak różnorodna i zaskakująca. Większość potraw, z których słynie kuchnia austriacka, jest przygotowywana głównie w jednym z regionów kraju. Tymczasem Tafelspitz to potrawa iście narodowa, doskonale znana w całej Austrii. Source: ichkoche.at via ichkoche.at on Pinterest  

Kontynuuj czytanie

maj 15

Tahini – smak kuchni z Bliskiego i Dalekiego Wschodu

Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych nasion sezamu. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu od czterech tysięcy lat. W Polsce Tahini możemy znaleźć między innymi w popularnym hummusie serwowanym w lokalach z kuchnią turecką i arabską, wykorzystywana jest także jako składnik chałwy. Source: flourarrangements.org via Aviva on Pinterest  

Kontynuuj czytanie

mar 15

Szare kluchy z dekla

Bardzo często, to co najprostsze, smakuje najlepiej. I tak też jest z szarymi kluchami – tradycyjną poznańską potrawą. Można podawać je z kapustką i skwarkami, z boczkiem i smażoną cebulką, z ulubionym sosem (np. pieczeniowym). Doskonale smakują również jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu).

Kontynuuj czytanie