Uwielbiam próbować nowe smaki. Co za tym idzie, nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego, abym wypróbowała kuchnię indyjską. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna i pożądana więc dobrze jest wiedzieć, z czym ma się do czynienia. Sekretem kuchni indyjskiej jest jej zróżnicowanie i aromatyczne przyprawy. Można nawet pokusić się o …
Category: przepisy kulinarne
lip 16
MINESTRONE – klasyczna włoska zupa jarzynowa
Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski… Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest
lip 16
Najsłynniejszy włoski deser: Panna cotta
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Obfituje w przepełnione słońcem warzywa i świeże, cudownie pachnące zioła. Silny wpływ na włoskie przepisy kulinarne ma bogata i wielowątkowa kultura. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są pizza i spaghetti. Włosi słyną również z zamiłowania do łakoci. Nie da się ukryć, że to właśnie oni są twórcami …
lip 10
Chrupiące placuszki z cukinii i sera feta
Gdy jej nie znałam, wydawała mi się skomplikowana i mało atrakcyjna. Gdy ją poznałam, zakochałam się i stałam zagorzałą fanką. Mowa o kuchni greckiej, która uwodzi aromatycznymi przyprawami i dużą ilością świeżych warzyw. I to właśnie za to bogactwo warzyw uwielbiam ją najbardziej. Numerem jeden w greckiej kuchni jest oliwa z oliwek, czosnek, liście winorośli. …
cze 24
Egzotyka w domowej kuchni – tajski Pad Thai
Pad thai to sztandarowa potrawa kuchni tajskiej, chociaż wywodzące się po części z kuchni chińskiej i wietnamskiej. By jednak nie było najmniejszych wątpliwości gdzie potrawa uzyskała swój kształt i stała się popularna, od kilkudziesięciu lat nosi nazwę Pad Thai – czyli smażone w woku, tajskie stri fry. Sycąca potrawa na bazie makaronu ryżowego, sojowego tofu, …
cze 10
Mięsna dieta z mroźnej północy
Tradycyjna kuchnia mroźnej północy nie jest przepełniona wyrafinowanymi daniami, a wegetarianin znajdzie tam tyle warzyw i owoców, co zielonej trawy zimą… W zamian za to można w Norwegii, Grenlandii oraz w szwedzkiej i fińskiej części Laponii zasmakować w tłustym mięsiwie, które daje energię do zmagania się z zimnem. Source: all-things-bright-and-beyootiful.tumblr.com via Natalie on Pinterest
maj 29
Tafelspitz, czyli kwintesencja austriackiej kuchni
W kuchni austriackiej można odnaleźć wpływy kuchni węgierskiej, włoskiej, a nawet polskiej czy bałkańskiej. Dzięki temu jest tak różnorodna i zaskakująca. Większość potraw, z których słynie kuchnia austriacka, jest przygotowywana głównie w jednym z regionów kraju. Tymczasem Tafelspitz to potrawa iście narodowa, doskonale znana w całej Austrii. Source: ichkoche.at via ichkoche.at on Pinterest
maj 15
Tahini – smak kuchni z Bliskiego i Dalekiego Wschodu
Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych nasion sezamu. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu od czterech tysięcy lat. W Polsce Tahini możemy znaleźć między innymi w popularnym hummusie serwowanym w lokalach z kuchnią turecką i arabską, wykorzystywana jest także jako składnik chałwy. Source: flourarrangements.org via Aviva on Pinterest
mar 15
Szare kluchy z dekla
Bardzo często, to co najprostsze, smakuje najlepiej. I tak też jest z szarymi kluchami – tradycyjną poznańską potrawą. Można podawać je z kapustką i skwarkami, z boczkiem i smażoną cebulką, z ulubionym sosem (np. pieczeniowym). Doskonale smakują również jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu).