Category: przepisy kulinarne

maj 24

Pierś z kaczki, że palce lizać!

smażona pierś z kaczki

Chcesz zabłysnąć podczas podejmowania gości we własnym domu? Podaj mięso z kaczki. Od dawien dawna jest ono utożsamiane z dobrym smakiem i swego rodzaju bogactwem. Kacze mięso jest wykwintne, a jednocześnie sycące. Jako jedno z nielicznych jest też przyjemnie kruche. Oprócz bądź, co bądź wysokich walorów smakowych, ma też imponujące właściwości zdrowotne i… dietetyczne. Pierś …

Kontynuuj czytanie

maj 20

Pyszne i pożywne śniadanie: szakszuka

przepis na szakszuke

Dziś mam dla was danie iście egzotyczne. Szakszuka ( z tłumaczenia wielki bałagan) to specjał kuchni tunezyjskiej. Danie podawane jest także w Egipcie, Maroku oraz Izraelu. Potrawa składa się z jajek, pomidorów, cebuli i opcjonalnie papryki. Jest szalenie prosta w przygotowaniu, gdyż wszystko przygotowuje się na jednej patelni i obłędnie smaczna. Ja swoją przygodę z …

Kontynuuj czytanie

maj 13

Smaki Europy: kiełbaski w winie

My Polacy uwielbiamy mięso i kiełbasę. Raczymy się nimi nie tylko od święta czy przy okazji grillowania, ale również na co dzień. Dziś mam dla was coś absolutnie fantastycznego. Fani białych kiełbasek powinni być zadowoleni. Co powiecie na kiełbaski w winie? Brzmi dość intrygująco, a jednocześnie pysznie – prawda? I tak też jest. To danie …

Kontynuuj czytanie

kw. 24

Smoothie: burak i truskawki

smoothie burak truskawki

Lubicie smoothie? Dziś mam dla was coś absolutnie wyjątkowego. W roli głównej wystąpią truskawki i burak. Nie bójcie się tego połączenia, a już szczególnie nie bójcie się buraka. Ma on nie tylko piękny kolor, ale także bardzo dobrze smakuje, gdyż jest słodki. Proponowane przeze mnie smoothie z buraka i truskawek to prawdziwa bomba witaminowa. Napój …

Kontynuuj czytanie

kw. 19

Pudding chia, że palce lizać!

czekoladowy pudding chia

Cały świat oszalał na punkcie maleńkich nasionek chia. Nic w tym dziwnego, gdyż są to bardzo zdrowe i bardzo pożywne nasionka. Obfitują w błonnik pokarmowe i zdrowe tłuszcze. Znajdziemy w nich zarówno Omega-3, jak i Omega-6. Chia najlepiej smakują w postaci puddingu – kokosowego, mlecznego, czekoladowego. Ja dziś zaproponuję wam czekoladowy pudding chia. Z czym …

Kontynuuj czytanie

mar 28

Najprostsze na świecie brownie z fasoli

brownie z czerwonej fasoli

Ci, którzy zaglądają do mnie w miarę regularnie na pewno już wiedzą, że w ostatnim czasie rozkochałam się w zdrowych słodkościach. Piekę je dość często, o ile nie nałogowo. Przez to, nie pamiętam nawet, kiedy po raz ostatni jadłam tradycyjne ciasto. Moje ciasta są wolne od glutenu, nie zawierają białego cukru, ani margaryny. Dzięki temu …

Kontynuuj czytanie

mar 17

Kokosowa tarta z jabłkami – palce lizać!

bezglutenowa tarta jabłkowa

Ciasta nie muszą być wyrzutem sumienia. Co więcej – wcale nie musimy z nich rezygnować będąc na diecie odchudzającej. Od czasu do czasu możemy bowiem przygotować sobie ciacho, które nie dość, że zaspokoi ochotę na słodkie, to na dodatek nie zrujnuje efektów diety. Jeszcze do niedawna nie wiedziałam nawet, że istnieją ciacha, którymi można się …

Kontynuuj czytanie

mar 15

Jabłka zapiekane pod słodką kruszonką

jabłka pod kruszonką

Dziś mam dla Was deser absolutnie wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu. Mnie osobiście kojarzy się on z dzieciństwem, kiedy to jeździłam na wakacje do babci. Poza tym, z powodzeniem zastępuje inne – bardziej kaloryczne i mniej zdrowe desery. O czym mowa? Oczywiście o jabłkach pod kruszonką. Niby nic odkrywczego i nowoczesnego, a jednak wciąż …

Kontynuuj czytanie

lut 25

Prosty przepis na guacamole

Guacamole, czyli pasta z owoców awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Można się nią zajadać solo lub w towarzystwie nachosów, ewentualnie bagietki. Guacamole jest synonimem zdrowego jedzenia, dlatego bardzo często gości na stołach fanów racjonalnego odżywiania się. Prawdziwymi fanami guacamole są weganie. Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, aczkolwiek istnieje wiele przepisów na zieloną pastę. Guacamole może …

Kontynuuj czytanie

lut 18

Leniwe, że palce lizać!

Któż z nas nie lubi leniwych? Dla większości, są one smakiem dzieciństwa i wspomnieniem wakacji u babci. Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje, czy nowoczesne knajpki nie mają ich w swoim menu. A szkoda. Ale w sumie, to każdy z nas może sobie takie leniwe z dzieciństwa przygotować samodzielnie. Przepis …

Kontynuuj czytanie