Uwielbiam próbować nowe smaki. Co za tym idzie, nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego, abym wypróbowała kuchnię indyjską. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna i pożądana więc dobrze jest wiedzieć, z czym ma się do czynienia. Sekretem kuchni indyjskiej jest jej zróżnicowanie i aromatyczne przyprawy. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że nie ma kuchni indyjskiej bez nasion sezamu, imbiru, kurkumy, czy kminu indyjskiego. To właśnie te przyprawy stanowią o całej kwintesencji indyjskich smaków i sprawiają, że poszczególne dania nie tylko dobrze wyglądają, ale także doskonale smakują.
Source: blog.easyeats.com via Anne on Pinterest
Ciekawostką jest fakt, że do jedzenia indyjskich potraw nie używa się sztućców. Jedzenie nabiera się palcami. Brzmi dość ciekawie, prawda?
W ostatnim czasie moje serce skradła jedna potrawa, a mianowicie kurczak podawany w towarzystwie ananasa i curry. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować go w zaciszu własnego domu. Poniżej znajdziecie prosty i sprawdzony przepis.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Puszka ananasów
Rodzynki
Wiórki kokosowe
200ml mleczka kokosowego
Czosnek
Łyżeczka kurkumy
Curry
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, a następnie przekładamy do miski lub innego naczynia. Wciskamy czosnek i posypujemy curry. Dodajemy trochę oliwy, a następnie całość mieszamy. Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około pół godziny, by wchłonęło przyprawy. Gdy mięso będzie już gotowe, przekładamy je na patelnię i smażymy około 3-4 minut. Dodajemy curry (w zależności ile, kto lubi). Po chwili dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, wiórki kokosowe i garść rodzynek. Wciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Dla wzbogacenia smaku, można dodać także suszoną bazylię. Na samym końcu wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy kurkumę i curry i całość dokładnie mieszamy. Dusimy przez około 5 minut i gotowe. Kurczak najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.
Smacznego!
3 pings