Uwielbiam włoskie smaki. Kuchnia włoska jest jedną z moich najbardziej ulubionych. I chyba nie tylko moich, bo wiele osób z całego świata oszalało na punkcie aromatycznych potraw rodem ze słonecznej Italii. Mimo, że kuchnia włoska bywa najczęściej kojarzona z pizzą i spaghetti, to w rzeczywistości nie jest tak oczywista i jednolita. Co region, to inne smaki. Każdy z 20 regionów może poszczycić się własnymi charakterystycznymi receptami kulinarnymi. Zazwyczaj są one zbierane przez lata i przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Dziś Włochy uznawane są także za jednego z największych producentów wina. Nie bez powodu kraj ten bywa nazywany krainą wina. Tutaj wino leje się strumieniami i jest serwowane przy okazji każdego posiłku. Włosi chętnie biesiadują przy suto zastawionych stołach i… towarzyszy im właśnie wino. Do najlepszych win z całą pewnością należą: Piemot i Chianti, które powstaje w Toskanii.
Włochy to kraj słynący ze świeżych warzyw i ziół. Dojrzewające w słońcu pomidory smakują tam najlepiej na świecie. Zioła są tak aromatyczne, że powodują pozytywny zawrót głowy. Prawda jest taka, że włoskie dania nie istnieją bez bazylii, oregano, tymianku czy czosnku. Bardzo ważna jest też oliwa z oliwek, która wzbogaca smak wielu potraw i która świetnie smakuje z ciepłą jeszcze bagietką.
Ach… troszkę się rozmarzyłam i zatęskniłam za słonecznymi Włochami i ich jedzeniem… Za porannym espresso i południowymi lodami… Za ciepłą bagietką z kroplą oliwy i świeżymi oliwkami. Co by nie mówić, Włochy to idealne miejsce na wakacje – zobacz ofertę noclegów na EDom.pl: http://www.edom.pl/noclegi/it/w%C5%82ochy/.
A już w następnym poście postaram się podzielić z wami jakimś fajnym przepisem na włoskie danie lub deser. Miłego dnia! 🙂