Uwielbiam włoską kuchnię! Chyba żadna inna nie jest tak aromatyczna i smaczna, jak ta ze słonecznej Italii. W ostatnim czasie moim numerem jeden jest spaghetti bolognese. Przygotowane na bazie mięsa wołowego, z dodatkiem pomidorów i świeżych ziół stanowi genialną propozycję obiadową. Takie spaghetti z powodzeniem można zaserwować również na romantyczną kolację tylko we dwoje.
Category: smaki Europy
wrz 15
Hiszpańska tortilla, czyli omlet z ziemniaków
Hiszpańska tortilla to nic innego, jak odmiana omletu przyrządzanego z jajek, cebulki i ziemniaków na wysokiej klasie oleju. Zazwyczaj serwowana jest na śniadanie (np. do pasztecików) lub jako tapas, czyli przystawka. W Polsce potrawa ta została przyjęta bardzo entuzjastycznie i jest serwowana na kilka sposobów. Tortille możemy podawać w wersji pierwotnej czyli z ziemniakami w …
sie 31
Zupa krem z dyni i mleka kokosowego
W dyni zakochałam się jakieś trzy lata temu. Od tego czasu nie potrafię bez niej żyć. Dosłownie! I mimo, że lato żegnam ze smutkiem na twarzy, to jednak gdzieś tam w środku po cichu cieszę się z nadejścia sezonu jesiennego. Dlaczego? Bo już z początkiem września na pobliskich bazarkach i straganach główną rolę odgrywać będzie …
lut 28
Klasyczny i pysznie waniliowy Creme Brulee
Niektórych deserów nie trzeba przedstawiać, gdyż zna je szersza publiczność. Tak jest z francuskim rarytasem o wdzięcznej nazwie Creme Brulee. Niektórzy uważają go za arystokrację wśród deserów. Inni rozpływają się nad nim pod niebiosa. Ja sama należę do zagorzałych fanów tego deseru. Mogłabym jeść go łyżkami, każdego dnia, bez opamiętania. Creme Brulee jest słodki, a …
sty 09
Lecznicze właściwości bazylii
Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych …
lis 28
Włoskie przysmaki… Bruschetta z pomidorów
Nie jest tajemnicą, bo powtarzam to od dawna i przy każdej nadarzającej się okazji, że najbardziej na świecie kocham kuchnię włoską. Uważam, że włoskie przysmaki nie tylko najlepiej smakują, ale też najpiękniej pachną. A wszystko to za sprawą świeżych składników (głównie warzyw) i równie świeżych ziół. Za każdym razem, gdy tylko sięgam po włoskie danie, …
paź 24
Włoskie inspiracje: sos z serka mascarpone
Cieszący się popularnością włoski ser mascarpone na stałe zagościł już w naszej kuchni. Od wielu lat produkt ten cieszy się zaufaniem również Polaków. Problem jednak w tym, że większości z nas wydaje się , że zastosowanie znajduje tylko w cieście tiramisu, które do Polski również przywędrowało z Półwyspu Apenińskiego.
paź 08
Cudowne właściwości imbiru
Imbir jest przyprawą, która do niedawna kojarzyła się nam wyłącznie z korzennymi pierniczkami podawanymi na Boże Narodzenie. Powszechnie dostępna był tylko sproszkowany imbir, który nie ma tak wyjątkowych właściwości jak świeży imbir. Na szczęście dzisiaj korzeń imbiru można już z łatwością dostać w większości sklepów spożywczych, a jego cena nie przyprawia już o zawrót głowy. …
wrz 16
Włoskie smaki: gazpacho
Najbardziej na świecie kocham włoskie smaki. Niestety, w kwestii kulinariów nie umiem być patriotką. Kuchnia wywodząca się ze słonecznej Italii jest nie tylko nieprzyzwoicie smaczna, ale także bardzo pożywna. Wbrew pozorom, nie zawsze jest też tucząca. Z włoskich specjałów kaloryczna jest jedynie pizza i pasta na bazie tłustych sosów. Pozostałe smakołyki, które zazwyczaj opierają się …
sie 28
Tradycyjny jabłecznik z włoskim charakterem
Jakie są wasze najpiękniejsze wspomnienia z wakacji? Moje to te spędzone u kochanej babuni na wsi. Żadne inne wakacje nie były później tak pełne szczęścia i beztroskiej zabawy, jak tamte. Żadne inne nie były też tak smaczne jak tamte. Po dziś dzień doskonale pamiętam, jak boso biegałam po trawie zroszonej rosą. Po dziś dzień pamiętam …