Kto z nas nie lubi marynowanych grzybków? Jesienią zajadamy się nimi aż uszy się trzęsą. Świetnie podkręcają smak potraw i dodają im charakteru. Poza tym, marynowane grzybki to niezbędny dodatek do wigilijnych potraw. Jak i z czym je zamarynować, żeby smakowały wyśmienicie?
Zanim przejdziemy do marynowania
Samo marynowanie grzybków nie jest niczym trudnym. Ważne tylko, aby nie zapomnieć o kilku detalach. Po pierwsze – słoiki powinny być czyste. Należy wcześniej sparzyć je we wrzątku przez ok. 15 minut lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C. I jeszcze jedno – słoik powinien być szczelny, inaczej grzyby się zepsują.
Co do grzybów, to zanim zaczniemy je marynować, musimy dokładnie je oczyścić. Warto również zamarynować ze sobą kilka rodzajów grzybów, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać jeden, ulubiony gatunek. Jakie grzyby najlepiej się tu sprawdzą? Przede wszystkim młode borowiki, maślaki, rydze, opieńki.
Przepis na marynowane grzyby z czosnkiem i ziołami
Składniki:
– 6 szklanek grzybów
– 4 gałązki świeżego tymianku;
– 1 szklanka octu winnego białego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– kilka ziarenek pieprzu
– 2 liście laurowe
– 1 łyżka cukru
– ząbek czosnku
– sól
– papryczka chili
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody i wsypujemy 1/3 szklanki soli. Zagotowujemy. Następnie zanurzamy słoik i wieczko w wodzie, aby stały się czyste i sterylne. Gotujemy grzyby w wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyjmujemy i osuszamy. Wkładamy do słoika razem z gałązkami tymianku.
Następnie – do niewielkiego rondla wlewamy olej i ocet. Wsypujemy cukier, dodajemy pieprz, liść laurowy, papryczkę chili i łyżkę soli. Wlewamy pół szklanki wody. Gotujemy mieszankę na średnim ogniu. Gdy wszystko dobrze się połączy, wlewamy zalewę do słoika z grzybami. Mocno zakręcamy słoik, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.