Bardzo często, to co najprostsze, smakuje najlepiej. I tak też jest z szarymi kluchami – tradycyjną poznańską potrawą. Można podawać je z kapustką i skwarkami, z boczkiem i smażoną cebulką, z ulubionym sosem (np. pieczeniowym). Doskonale smakują również jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu).
Source: easteuropeanfood.about.com via Lynda on Pinterest
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 cebule
½ szklanki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Przez ściereczkę lub sito odcisnąć nadmiar soku. Do startych ziemniaków dodać mąkę, jaja, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać. Ciasto powinno być dość zwartą masą. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać do niego dodatkową porcję mąki. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i powoli wrzucać do niej po 1 łyżce ciasta. Najlepiej ciasto przełożyć na deseczkę i z niej zgarniać kluski do wody. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki, raz na jakiś czas warto zamoczyć ją w wodzie. Gdy kluski wypłyną, gotować ok. 4 minut. Przełożyć na sito i zahartować. Smacznego!