maj 15

Tahini – smak kuchni z Bliskiego i Dalekiego Wschodu

Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych nasion sezamu. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu od czterech tysięcy lat. W Polsce Tahini możemy znaleźć między innymi w popularnym hummusie serwowanym w lokalach z kuchnią turecką i arabską, wykorzystywana jest także jako składnik chałwy.

ciasteczka sezamowe tahini

 

Tahini bez dodatków ma gorzki smak, który dodaje potrawom posmaku sezamu. Doskonale komponuje się z miodem, cukrem i melasą. Można ją wykorzystać na przykład do zrobienia ciasteczek sezamowych. W Polsce możemy kupić Tahini w większych supermarketach i w sklepach z arabską żywnością. Pastę możemy także przygotować samemu.

 

Składniki (wersja bliskowschodnia)

  • 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Ziarna smażymy na patelni, wsypując je na rozgrzaną suchą patelnię. Następnie cały czas mieszając ogrzewamy do momentu zarumienienia i uwolnienia intensywnego zapachu. Następnie przesypujemy je do miseczki i studzimy. Na koniec wsypujemy je do malaksera albo mieszamy blenderem, stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszane z 2 łyżkami oleju sezamowego. Całość miksujemy w jednolitą masę. Ważne jest żeby nie przypalić ziaren bo staną się niejadalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.