Tahini to pasta zrobiona ze zmielonych nasion sezamu. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu od czterech tysięcy lat. W Polsce Tahini możemy znaleźć między innymi w popularnym hummusie serwowanym w lokalach z kuchnią turecką i arabską, wykorzystywana jest także jako składnik chałwy.
Source: flourarrangements.org via Aviva on Pinterest
Tahini bez dodatków ma gorzki smak, który dodaje potrawom posmaku sezamu. Doskonale komponuje się z miodem, cukrem i melasą. Można ją wykorzystać na przykład do zrobienia ciasteczek sezamowych. W Polsce możemy kupić Tahini w większych supermarketach i w sklepach z arabską żywnością. Pastę możemy także przygotować samemu.
Składniki (wersja bliskowschodnia)
- 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju sezamowego
Ziarna smażymy na patelni, wsypując je na rozgrzaną suchą patelnię. Następnie cały czas mieszając ogrzewamy do momentu zarumienienia i uwolnienia intensywnego zapachu. Następnie przesypujemy je do miseczki i studzimy. Na koniec wsypujemy je do malaksera albo mieszamy blenderem, stopniowo dodając 2 łyżki oliwy wymieszane z 2 łyżkami oleju sezamowego. Całość miksujemy w jednolitą masę. Ważne jest żeby nie przypalić ziaren bo staną się niejadalne.
1 ping