Cze 13

Tosty francuskie z delikatnym kozim serem i figą

Są dwie rzeczy, którym nie mogę się oprzeć. Jedną z tych rzeczy jest ser kozi. Drugą – świeże figi. Połączenie tych dwóch produktów i podanie ich na tostach francuskich zapewni nam prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ja uważam, że właśnie tak smakuje niebo. Takie tosty francuskie z serem (kliknij) możecie śmiało zaserwować na śniadanie swojej drugiej połówce. Możecie też przyrządzić je na drugie śniadanie lub lunch. Podane późniejszą porą, np. na kolację, fajnie zagrają z białym, wytrawnym winem.

Podstawa – dobry ser i świeże figi

Sezon na figi już niedługo się zacznie, więc warto poczekać. Co do sera, to warto wybrać ten z wyższej półki. Wówczas tosty będą jeszcze bardziej wyborne. Osobiście polecam Wam dwa sery – świeży ser kozi Chavroux lub ser pleśniowy kozi Chavroux. Zarówno jeden, jak i drugi świetnie nada się do tostów. Poza tym, jeden i drugi doskonale zagra ze świeżą figą. Moje ukochane tosty francuskie z serem (przepis poniżej) wyglądają bardzo efektownie, smakują obłędnie, a przy tym są nieskomplikowane w wykonaniu. Jestem pewna, że sobie z nimi poradzicie! 🙂

Składniki:

– kilka kromek pieczywa tostowego

– 2 jajka

– 50ml mleka

– ser kozi

– kilka gałązek tymianku

– 100g masła

– 2 świeże figi

– łyżka miodu płynnego (u mnie lawendowy)

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Figi myjemy, a następnie kroimy na plastry. Jeśli wybierzecie ser pleśniowy, wówczas pokrójcie go na plastry. Świeży ser kozi do smarowania nie wymaga obróbki. W miseczce mieszamy jajko, mleko i tymianek. Dodajemy sól. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy miód. Gdy się rozpuszczą i ładnie ze sobą połączą, wówczas rozkładamy na patelni figi. Figi karmelizujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając patelnią. Na koniec doprawiamy pieprzem.

Na osobnej patelni roztapiamy masło, na którym smażymy obtoczone w masie jajecznej kromki chleba. Chodzi o to, aby chlebek ładnie się zarumienił, ale nie przypalił. Na ciepłe tosty kładziemy ser i figi. Całość polewamy miodem, który został nam po karmelizowaniu owoców. Smacznego!!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.