Białko, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety. Nie powinno więc dziwić zamiłowanie społeczeństwa do mięsa. Większość z nas czerpię siłę i energię z dań mięsnych. Większość z nas z tych samych dań karmi również swój organizm niezbędnymi witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Faktem jest, że jesteśmy narodem mięsożerców. Prawie 90% Polaków je mięso i głośno się do tego przyznaje. Jeszcze kilka lat temu najchętniej i najczęściej sięgaliśmy po wołowinę. Później mięso wołowe zepchnięto na dalszy plan i zastąpiono drobiem. Dziś wołowina (kliknij) znów wraca do łask i znów króluje w polskiej kuchni. Warto w tym miejscu podkreślić, że mięso wołowe jest bardzo wartościowym mięsem, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Dzięki zwiększonym standardom kontroli nie musimy się obawiać o jego bezpieczeństwo. Sprawdź jakie zalety płyną ze spożywania wołowiny i dlaczego warto zaprosić ją do własnej kuchni.
- Źródło białka
Wołowina zawiera różnego rodzaju połączenia białkowe odżywiające organizm, które trudno zastąpić innym białkiem, szczególnie pochodzenia roślinnego. W 100g chudej wołowiny znajdziemy aż 20g białka pierwszej klasy.
- Źródło kreatyny
Wołowina oprócz tego, że stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, jest także doskonałym źródłem kreatyny. Ci, co trenują doskonale wiedzą czym jest ta substancja i jaką rolę spełnia w organizmie. Dla tych, którzy nie wiedzą czym jest kreatyna… To substancja przypominająca budową strukturę białek. Jej priorytetowa rola opiera się na produkcji energii z komórek organizmu. Skutecznie zwiększa objętość i masę mięśni, również dzięki temu, iż znacznie poprawia wydolność i sprawność fizyczną. Dodatkowo, kreatyna przyspiesza spalanie tłuszczów, co jest istotne podczas diety odchudzającej.
- Źródło witamin
Wołowina to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera duże ilości witaminy B6 usprawniającej metabolizm, magazynującej zasoby energii, poprawiającej odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Obok witaminy B6, w witaminie można spotkać również witaminę B12, która przeciwdziała niedokrwistości, biorąc udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Ponadto chroni komórki nerwowe, zapewniając doskonały nastrój, dobrą pamięć, koncentrację i bystrość umysłu.
- Źródło L-karnityny
Wołowina jest szczególnie bogata w ten istoty dla każdego sportowca składnik. L- karnityna odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie. Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regenerację po wysiłku.
- Źródło żelaza
Wołowina wygrywa pod tym względem z uwielbianym przez sportowców kurczakiem. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny. Dzięki dużej zawartości żelaza w wołowinie, mięso to jest szczególnie polecane młodym kobietom, które jeszcze miesiączkują. W czasie menstruacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo. Medycyna wykorzystuje ten pierwiastek w leczeniu niedokrwistości.
- Źródło alaniny
Wołowina to także świetne źródło alaniny, która chroni mięśnie przed spaleniem w momencie niedoboru węglowodanów dzięki zdolności wytwarzania cukru z białka.