Zapiekanki… Robi się je dość szybko, a smakują chyba każdemu. Jeszcze nie spotkałam się z osobą, która na widok aromatycznej zapiekanki, kręciłaby nosem. Zapiekanki są bardzo pożywne i bardzo sycące. To świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dziś zaproponuję Wam zapiekankę makaronową z dodatkiem sera cheddar. Będzie aromatycznie i pysznie. Użyty tutaj ser cheddar sprawi, że nasza zapiekanka będzie przyjemnie się ciągnęła i zyska fajny posmak.
– opakowanie makaronu muszle
– 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
– ser cheddar (polecam ten od Mlekoma)
– 2 cebulki ze szczypiorkiem
– 4 ząbki czosnku
– 4 łyżki śmietany 18%
– 6 łyżek koncentratu pomidorowego
– pęczek świeżego oregano
– sól, pieprz, wegeta
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na pół twardo. Odsączamy z wody. Szczypiorek, cebulkę, czosnek i połowę listków oregano drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso oraz posiekane warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso smażymy około 20 minut, ciągle mieszając. Do mięsa dodajemy koncentrat oraz wegetę. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego smaku pomidorów, możecie dodać odrobinę cukru. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy resztę świeżych listków oregano. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ser cheddar kroimy na małe paski. Następnie, każdy pasek sera wkładamy do ugotowanych muszli makaronowych. Uwaga! Niewielki kawałek serca pozostawiamy do starcia i posypania wierzchu zapiekanki.
Na dno naczynia żaroodpornego rozlewamy kilka łyżek sosu. Na sosie układamy muszle z serem i przykładamy warstwą sosu. Na wierzch ścieramy resztę sera cheddar. Makaron zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Smacznego!!!