Lubisz zapiekanki warzywne? Ja uwielbiam! Latem smakują mi najlepiej. Jako, że raczej nie jadam mięsa, nieustannie eksperymentują z warzywami. Ciągle szukam na nie nowych sposobów. Moim hitem jest zapiekanka z kalafiora i pomidorów. Jest to danie niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jest też pożywne. Wbrew pozorom zapiekankę robi się dość szybko. Z poniższych składników wychodzą mniej więcej cztery porcje, więc albo nakarmisz całą rodzinę, albo będziesz mieć obiad na kilka dni 😉
Składniki:
– 1 duży kalafior
– pomidory w puszce (u mnie krojone)
– 1 cebula
– garść posiekanego kopru
– ok. 200g tartego żółtego sera
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy cebulkę. Smażymy ją do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy około 5 minut.
Ugotowany kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Warzywo polewamy pomidorami z cebulką. Posypujemy koperkiem, a następnie tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Smacznego!!!