mar 14

Zdrowe kalorie – masło orzechowe

masło orzechowe (źródło: felixpolska.pl)

masło orzechowe (źródło: felixpolska.pl)

Masło orzechowe to szalenie popularny produkt kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Co więcej, Amerykanie nie wyobrażają sobie życia bez masła orzechowego, dlatego też przynajmniej jeden lub dwa słoiki tego cuda mają zawsze w kuchennej szafce. W czym tkwi fenomen orzechowego specjału i dlaczego warto po niego sięgać?

Masło orzechowe – właściwości

Zacznijmy od tego, że masło orzechowe to szalenie wdzięczne źródło tłuszczów nienasyconych, które uznawane są za najzdrowsze i najbardziej przychylne dla naszego organizmu. Powodują one uczucie sytości, które towarzyszy nam przez dłuższy czas. Dzięki temu zjadamy mniej posiłków, a w szczególności mniej niezdrowych przekąsek. Poza tym, masło orzechowe jest prawdziwą skarbnicą kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi i zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. I to nie wszystko. Masło orzechowe to także doskonałe źródło białka, potasu, magnezu, błonnika i witaminy E. I właśnie dzięki temu, że jest świetnym źródłem białka, powinno być spożywane przez osoby nie jedzące na co dzień mięsa.

Licznie przeprowadzone badania udowodniły, że regularne spożywania masła orzechowego przyczynia się do poprawy zdrowia i kondycji naszego organizmu. Chroni przed chorobami serca i usprawnia jego funkcjonowanie. Lekarze i dietetycy są zgodni również co to tego, że regularne jedzenie masła z orzechów skutecznie poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Naukowcy z USA udowodnili także, że dieta bogata w masło orzechowe może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca.

Masło orzechowe – zastosowanie

Masło orzechowe (tutaj) to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można zajadać się nim na okrągło i w każdej postaci. Orzechowy specjał świetnie smakuje nie tylko na kanapkach czy tostach, ale także w domowych wypiekach, szczególnie ciasteczkach owsianych i domowych koktajlach na bazie mleka i bananów. Masło to genialny dodatek do jaglanki i owsianki. Świetnie sprawdza się w duecie z lodami (zamiast kalorycznej polewy czekoladowej), a także krakersami i biszkoptami. Wybornie smakuje z zapiekanymi bananami. Osobiście uważam, że nie ma lepszej i zdrowszej przekąski od daktyli nadzianych masłem orzechowym. Istny raj. Poza tym, nie ma lepszego zajęcia od wyjadania masła orzechowego prosto ze słoiczka. Prawdziwi fani doskonale wiedzą, o czym mówię.

Prawda jest taka, że każdy dzień warto rozpocząć od porcji masła orzechowego. Dlaczego? Bo taki posiłek zapewni nam energię na naprawdę długi czas. Biorąc pod uwagę fakt, że masło orzechowe to najlepsze paliwo dla mózgu, można, a nawet powinno się po nie sięgać między posiłkami i traktować jako energetyczną, pełną zdrowia przekąskę. Nasz mózg będzie nam za to wdzięczny!

Masło orzechowe warto posiadać w kuchennej szafce. Niestety, zrobienie własnego domowego masła jest czasochłonne i nie zawsze efekty końcowe są takie, jakich oczekujemy. Dlatego też można pójść na łatwiznę i zakupić gotowe masło orzechowe, któremu naprawdę nic nie brakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.