Lubicie potrawy doprawiane curry? I bardzo dobrze! Jedzcie je ze smakiem, a do późnych lat zachowacie należyte zdrowie i doskonałą formę…
Curry to wbrew pozorom nie jedna przyprawa, a cała ich grupa. W zależności od kraju i regionu składa się z kurkumy, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru, kolendry, anyżu i kardamonu. Nazwa przyprawy wywodzi się ze Sri Lanki, a jej kariera rozpoczęła się około 4 tys. lat temu. Swoją ogromną (i to na całym świecie) popularność curry zawdzięcza intensywnemu smakowi, który idealnie współgra z drobiem, ryżem i warzywami.
Curry uznawane jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Trzeba przyznać, że taka łatka została przyprawie tej doszyta nie bez powodu. Curry pomaga w walce z nowotworami, wspomaga procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i chroni serce. Spożywanie curry poleca się również osobom chorym na artretyzm i alzheimera. I to nie wszystko. Aktywne składniki kurkumy, która zawarta jest w curry działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że curry wspomaga także działanie mózgu i utrzymuje go w wyśmienitej formie.
Curry wskazane jest również osobom dbającym o linię. I co najważniejsze, aby przynosiło oczekiwane efekty, nie trzeba zajadać się nim codziennie. Raz na jakiś czas wystarczy przygotować smaczny kąsek z curry, a dobroczynny wpływ przyprawy na pewno odbije się na naszym zdrowiu i samopoczuciu.
Na koniec warto wspomnieć również o cudownych właściwościach rozgrzewających przyprawy. Zimą curry grzeje lepiej, aniżeli kaloryfer. I co najważniejsze, rozgrzewa organizm nie tylko na chwilę, ale naprawdę na bardzo długi czas.
Poniżej prezentuję wam genialny przepis na rozgrzewający krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
Składniki:
– 1kg dyni
– 1 cebula
– 2 małe ziemniaki
– 1,5l bulionu warzywnego
– olej rzepakowy
– pół puszki mleka kokosowego
– 2 czubate łyżeczki curry
Sposób wykonania:
W rondlu lub dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Całość chwilę podsmażamy, a następnie posypujemy przyprawą curry. Mieszamy i jeszcze chwilę (ok. 5 minut) smażymy. Do garnka wlewamy bulion warzywny. Gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i dynia zrobią się miękkie. Zupę zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko kokosowe, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę curry lub soli. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!!