X

Kasza jaglana ze szpinakiem

Na punkcie kaszy jaglanej oszalał cały świat. Zajadają się nią nie tylko ci, co dbają o smukłą sylwetkę, ale także zdrowy styl życia. Jaglanka jest szalenie zdrowa. Poza tym, że jest lekkostrawna, jest także bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występująca w produktach spożywczych krzemionkę, która korzystnie działa na stawy i zapewnia zdrowy wygląd skórze, włosom oraz paznokciom. Krzem wpływa także na przemianę materii, tym samym ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana obfituje również w witaminy z grupy B, lecytynę i składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas i żelazo. Jest także bogata w antyoksydanty czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Kaszę jaglaną można jeść na wiele sposobów. Genialnie smakuje z warzywami i owocami, a więc na słono i słodko. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, po który sięgam zawsze, jak mam ochotę na coś wyjątkowo dobrego.

Dziś w roli głównej: kasza jaglana ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowuje się ją bardzo szybko i… chyba jeszcze szybciej zjada 🙂

Jeśli chodzi o pomidory suszone, jakie dodaję do szpinaku, to wybieram te bez oleju. W ten sposób unikam dodatkowego tłuszczu i nieprzyjemnego tłustego posmaku, za którym osobiście nie przepadam. Suszone pomidory bez zalewy znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki na 2 porcje:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

– małe opakowanie mrożonego szpinaku

– 3 ząbki czosnku

– kilka plasterków suszonych pomidorów

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlewamy szklankę wody. Solimy niedużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy do niej kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ja zawsze wybieram olej z pestek winogron. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i cały czas mieszając czekamy aż ładnie się rozpuści. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Mieszamy i chwilę podsmażamy.

Gdy kasza będzie gotowa, dodajemy ją do szpinaku. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze i… zajadamy. Smacznego!!!

 

Turysta-Podroznik:
Related Post