kw. 18

Bóle żołądka – co jeść a czego nie

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Bóle żołądka to najczęściej występująca dolegliwość dzisiejszych czasów. Cierpią na nią nie tylko osoby starsze, ale także młode – coraz młodsze. Prawda jest taka, że żyjemy w biegu i jesteśmy zestresowani. Nie mamy czasu dobrze i zdrowo się odżywiać w efekcie czego chorujemy na różne choroby: wrzody żołądka, zapalenie trzustki czy zespół jelita drażliwego. Każda z tych chorób objawia się dokuczliwym i bardzo nieprzyjemnym bólem żołądka. Co robić, gdy boli żołądek? Przede wszystkim należy zastosować lekkostrawną dietę.

Zapomnij o tłustym!

Dieta lekkostrawna na bóle żołądka wyklucza z codziennego menu produkty tłuste i smażone. Na pierwszym miejscu stawia lekkie dania gotowane lub przygotowywane na parze. Pozwala przygotowywać posiłki metodą pieczenia na pergaminie lub w folii aluminiowej.

Odżywiaj się regularnie!

Przy bólach żołądka bardzo ważna jest regularność spożywania poszczególnych dań. Dobrze jest więc zadbać, aby każdy posiłek spożywać o tej samej godzinie, w równych odstępach czasowych. Zamiast 3 dużych posiłków, lepiej jeść 5 mniejszych. Porcje także warto nieco zmniejszyć tak, aby nie obciążały układu pokarmowego.

Ważne! Każdy posiłek niezależnie od tego czy jest to śniadanie, czy kolacja należy jeść bardzo powoli, bez zbędnego pośpiechu. Każdy kęs należy bardzo dokładnie przeżuwać. Ogólnie chodzi o to, aby delektować się jedzeniem i spożywać je w miłej i spokojnej atmosferze – bez nerwów i stresu.

Co jeść a czego nie

Bóle żołądka wymagają odpowiedniego podejścia. Po pewne produkty można sięgać bezkarnie i bez ryzyka, że przykre dolegliwości się nasilą. Innych należy unikać jak ognia.

Wśród produktów zalecanych przy bólach żołądka znajdują się:

  1. Produkty mleczne: zsiadłe mleko, chude sery twarogowe, jogurty
  2. Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, kasza manna i jęczmienna, ryż
  3. Mięsa: kurczak, indyk, królik, cielęcina
  4. Ryby: dorsz, morszczuk, pstrąg, flądra, sola
  5. Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek
  6. Warzywa: marchewka, seler, kabaczek, szparagi, szpinak, dynia, pomidor – najlepiej w postaci gotowanej
  7. Owoce: pieczone lub gotowane morele i brzoskwinie, jabłka, banany, owoce jagodowe
  8. Przyprawy: bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki

Wśród produktów niezalecanych przy bólach żołądka znajdują się:

  1. Produkty mleczne: kefir, maślanka, tłuste sery twarogowe, śmietana
  2. Produkty zbożowe: pieczywo razowe, żytnie i grube kasze
  3. Mięsa: kaczki, gęś, baranina, wieprzowina
  4. Ryby: łosoś, węgorz, makrela, karp, szprotki, ryby wędzone
  5. Tłuszcze: smalec, boczek, słonika, margaryny kostkowe
  6. Warzywa: nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, rzodkiewka, kalarepa, cebula, czosnek
  7. Owoce: kwaśne czereśnie, gruszki, owoce suszone
  8. Przyprawy: ocet, pieprz, ostra papryka, chrzan, kostki bulionowe, ziele angielskie
  9. A także: żywność typu fast food, orzrchy, słodycze (pączki, torty, chałwa, ciastka z kremem)

Doraźna pomoc przeciwbólowa

Na bóle żołądka - Buscopan lek (źródło: buscopan.pl)

Na bóle żołądka – Buscopan lek (źródło: buscopan.pl)

Bóle żołądka można zminimalizować lub całkowicie wyeliminować poprzez zastosowanie leków o działaniu rozkurczowym. Z bogatej gamy produktów, najbardziej polecany jest BUSCOPAN, który rozluźnia obkurczone mięśnie, umożliwia im powrót do stanu prawidłowego i tym samym przynosi natychmiastową ulgę. BUSCOPAN jest bardzo bezpieczny w stosowaniu. Można po niego sięgać zawsze, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.