X

MINESTRONE – klasyczna włoska zupa jarzynowa

Nie pamiętam już momentu kiedy to stałam się zagorzałą miłośniczką kuchni włoskiej. Wiem tylko tyle, że dziś nie potrafię sobie wyobrazić życia bez włoskich smaków i specjałów. Żadna inna kuchnia nie smakuje mi tak, jak włoska. Żadna inna nie przywodzi na myśl gorącego słońca, gorącej plaży, beztroski…

Source: foodandtravel.com via Danna Lisa on Pinterest

Włoskie potrawy to przede wszystkim świeże warzywa i aromatyczne zioła. Wystarczy tylko raz ich spróbować, by na dobre się zakochać. Jednym z bardziej ulubionych włoskich dań jest MINESTRONE, zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, pomidorów i marchwi. W niektórych przepisach istnieje też szpinak, ale jeśli ktoś nie lubi, nie musi go dodawać. Można ją podawać zarówno z makaronem, ryżem, jak i grzankami. Mogę śmiało powiedzieć, że bez tej zupy wakacje dla mnie nie istnieją. Mogę jeść ją każdego dnia, a i tak nigdy nie mam dość.

MINESTRONE można przygotowywać na różne sposoby. Ja podzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem. Dzięki niemu zupa jest bajecznie prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

2 marchwie

250g fasolki szparagowej

300g cukinii

2-3 świeże pomidory

1l bulionu warzywnego

Puszka zielonego groszku

Sól

Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Bazylia

Czosnek

Tymianek

3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić: cukinię w plasterki, marchew w słupki, a pomidory (wcześniej sparzone!) w ćwiartki. Czosnek bardzo drobno posiekać, a najlepiej przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać olej, lekko podgrzać, a następnie wrzucić czosnek. Musicie pamiętać, by go nie przypalić, bo wtedy stanie się gorzki i niezbyt smaczny. Gdy czosnek będzie lekko rumiany, wrzucamy marchew i fasolkę. Całość dusimy około 3 minut. Wlewamy bulion i po około 5 minutach dodajemy pomidory z cukinią. Chwilkę dusimy i następnie dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek i posypujemy startym parmezanem. Dodajemy ugotowany makaron lub grzanki. Całość możemy też udekorować listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Turysta-Podroznik:
Related Post