Category: przepisy kulinarne

gru 21

Fit brownie czekoladowe

fit ciasto czekoladowe

Czy są na sali wielbiciele czekoladowych wypieków? Większość ciast z czekoladą w roli głównej jest bardzo kaloryczna. Tymczasem ja mam dla was zdrowszą i mniej kaloryczną wersję czekoladowego ciacha. Ciacho jest mocno czekoladowe i przyjemnie wilgotne. Dodatek wanilii fajnie podkręca smak czekolady, a skórka z pomarańczy nadaje ciastu wspaniały aromat. Tak naprawdę tym ciastem możecie …

Kontynuuj czytanie

gru 16

Ciasteczka z masłem orzechowym

fit ciasteczka orzechowe

Jakie są wasze ulubione łakocie? Ja mam ich całe mnóstwo, ale na pewno na samym szczycie znajdują się ciasteczka z masłem orzechowym. W ogóle jestem fanką wszystkiego, co zawiera masło orzechowe. Taka natura 😉 Ciasteczka orzechowe na bazie masła orzechowego to fajna energetyczna przekąska. Możecie po nie sięgać w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Ciasteczka …

Kontynuuj czytanie

gru 11

Fit ciacho z buraków

fit ciasto z buraków

Ci, co zaglądają do mnie regularnie wiedzą, jak bardzo cenię sobie zdrowsze wersje ulubionych słodyczy. Z wypiekami na twarzy zajadam się ciastem z fasoli lub cukinii. Uwielbiam ciasteczka z ciecierzycy i daktylowe batony. Moim ostatnim odkryciem jest ciacho z buraków. Z początku podchodziłam do niego z wielką ostrożnością. Dziś nie wyobrażam sobie bez niego weekendu. …

Kontynuuj czytanie

lis 26

Bezglutenowy chlebek bez mąki

chleb bez mąki

Nie przepadam za pieczywem. Nigdy nie byłam fanką chlebów i bułeczek. Jest jednak coś, co w ostatnim czasie skradło moje serce. To bezglutenowy chlebek z kaszy gryczanej niepalonej. Co prawda robi się go dość długo, ale naprawdę warty jest tego całego zamieszania. U mnie znika w oka mgnieniu. Świetnie pasuje do wytrawnych past, jak również …

Kontynuuj czytanie

lis 18

Fit brownie z buraków

buraczane brownie

Jeśli czasami tu zaglądacie to pewnie wiecie, że mam bzika na punkcie fit słodyczy. Czasami eksperymentuje z wypiekami, u podstaw których leżą bataty, fasola, cukinie. Dziś przedstawię wam prosty przepis na genialnie brownie z buraków. Tak, dobrze czytacie – z czerwonych buraków. Dokładnie tych samych, których używamy do przygotowania surówki. Brownie jest cudownie wilgotne i …

Kontynuuj czytanie

lis 06

Sposób na marynowane grzyby

grzybki marynowane z ziołami

Kto z nas nie lubi marynowanych grzybków? Jesienią zajadamy się nimi aż uszy się trzęsą. Świetnie podkręcają smak potraw i dodają im charakteru. Poza tym, marynowane grzybki to niezbędny dodatek do wigilijnych potraw. Jak i z czym je zamarynować, żeby smakowały wyśmienicie?

Kontynuuj czytanie

paź 26

Ciasto z dyni

ciasto z dyni

Pozostając w temacie jesiennych przysmaków, dziś mam dla was fajny przepis na dyniowe ciacho. Myślę, że nawet sceptycy tego typu słodkości w końcu dadzą się przekonać. Ciasto z dyni jest tego warte! I co najważniejsze – zawsze wychodzi! Tu nic nie może pójść nie tak. Do ciasta polecam użyć dynię Hokkaido, którą po upieczeniu można …

Kontynuuj czytanie

paź 17

Kaszotto z kurkami

kaszotto z grzybami

Kaszotto to jedno z moich ulubionych dań. Szybko się robi, a smakuje niesamowicie. Przy okazji jest zdrowe i bardzo pożywne. Kaszotto można przygotować z czego tylko ma się ochotę. Podstawa, a więc kasza (tutaj panuje duża dowolność) pozostaje bez zmian, za to zmieniać mogą się dodatki. Możemy przygotować kaszotto z kurczakiem lub warzywami, a także …

Kontynuuj czytanie

wrz 28

Domowa nutella

fit nutella

Nutella to ulubiony przysmak wielu osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mimo, że zdania na jej temat są mocno podzielone, to jednak prawda jest taka, że nutella stanowi świetny dodatek na kanapki lub do świeżych owoców. Jeśli należysz do grona przeciwników kupnej nutelli, mam dla ciebie coś wyjątkowego – przepis na orzechowy krem …

Kontynuuj czytanie

wrz 20

Różne sposoby na hummus

przepis na hummus

Hummus to jedna z największych miłości wegan i wegetarianów. Pasta z ciecierzycy jest szalenie zdrowa i pożywna. Zawiera wiele cennych witamin i składników minerałów. Obfituje w błonnik i dobrze przyswajalne białko. Idealnie sprawdza się jako pasta kanapkowa lub sos do świeżych warzyw. Jest nieco egzotyczna, przez co zawsze wpisuje się w oczekiwania prawdziwych smakoszy. Mimo, …

Kontynuuj czytanie