Czy są na sali wielbiciele czekoladowych wypieków? Większość ciast z czekoladą w roli głównej jest bardzo kaloryczna. Tymczasem ja mam dla was zdrowszą i mniej kaloryczną wersję czekoladowego ciacha. Ciacho jest mocno czekoladowe i przyjemnie wilgotne. Dodatek wanilii fajnie podkręca smak czekolady, a skórka z pomarańczy nadaje ciastu wspaniały aromat. Tak naprawdę tym ciastem możecie …
Category: przepisy kulinarne
gru 16
Ciasteczka z masłem orzechowym
Jakie są wasze ulubione łakocie? Ja mam ich całe mnóstwo, ale na pewno na samym szczycie znajdują się ciasteczka z masłem orzechowym. W ogóle jestem fanką wszystkiego, co zawiera masło orzechowe. Taka natura 😉 Ciasteczka orzechowe na bazie masła orzechowego to fajna energetyczna przekąska. Możecie po nie sięgać w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Ciasteczka …
gru 11
Fit ciacho z buraków
Ci, co zaglądają do mnie regularnie wiedzą, jak bardzo cenię sobie zdrowsze wersje ulubionych słodyczy. Z wypiekami na twarzy zajadam się ciastem z fasoli lub cukinii. Uwielbiam ciasteczka z ciecierzycy i daktylowe batony. Moim ostatnim odkryciem jest ciacho z buraków. Z początku podchodziłam do niego z wielką ostrożnością. Dziś nie wyobrażam sobie bez niego weekendu. …
lis 26
Bezglutenowy chlebek bez mąki
Nie przepadam za pieczywem. Nigdy nie byłam fanką chlebów i bułeczek. Jest jednak coś, co w ostatnim czasie skradło moje serce. To bezglutenowy chlebek z kaszy gryczanej niepalonej. Co prawda robi się go dość długo, ale naprawdę warty jest tego całego zamieszania. U mnie znika w oka mgnieniu. Świetnie pasuje do wytrawnych past, jak również …
lis 18
Fit brownie z buraków
Jeśli czasami tu zaglądacie to pewnie wiecie, że mam bzika na punkcie fit słodyczy. Czasami eksperymentuje z wypiekami, u podstaw których leżą bataty, fasola, cukinie. Dziś przedstawię wam prosty przepis na genialnie brownie z buraków. Tak, dobrze czytacie – z czerwonych buraków. Dokładnie tych samych, których używamy do przygotowania surówki. Brownie jest cudownie wilgotne i …
lis 06
Sposób na marynowane grzyby
Kto z nas nie lubi marynowanych grzybków? Jesienią zajadamy się nimi aż uszy się trzęsą. Świetnie podkręcają smak potraw i dodają im charakteru. Poza tym, marynowane grzybki to niezbędny dodatek do wigilijnych potraw. Jak i z czym je zamarynować, żeby smakowały wyśmienicie?
paź 26
Ciasto z dyni
Pozostając w temacie jesiennych przysmaków, dziś mam dla was fajny przepis na dyniowe ciacho. Myślę, że nawet sceptycy tego typu słodkości w końcu dadzą się przekonać. Ciasto z dyni jest tego warte! I co najważniejsze – zawsze wychodzi! Tu nic nie może pójść nie tak. Do ciasta polecam użyć dynię Hokkaido, którą po upieczeniu można …
paź 17
Kaszotto z kurkami
Kaszotto to jedno z moich ulubionych dań. Szybko się robi, a smakuje niesamowicie. Przy okazji jest zdrowe i bardzo pożywne. Kaszotto można przygotować z czego tylko ma się ochotę. Podstawa, a więc kasza (tutaj panuje duża dowolność) pozostaje bez zmian, za to zmieniać mogą się dodatki. Możemy przygotować kaszotto z kurczakiem lub warzywami, a także …
wrz 28
Domowa nutella
Nutella to ulubiony przysmak wielu osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mimo, że zdania na jej temat są mocno podzielone, to jednak prawda jest taka, że nutella stanowi świetny dodatek na kanapki lub do świeżych owoców. Jeśli należysz do grona przeciwników kupnej nutelli, mam dla ciebie coś wyjątkowego – przepis na orzechowy krem …
wrz 20
Różne sposoby na hummus
Hummus to jedna z największych miłości wegan i wegetarianów. Pasta z ciecierzycy jest szalenie zdrowa i pożywna. Zawiera wiele cennych witamin i składników minerałów. Obfituje w błonnik i dobrze przyswajalne białko. Idealnie sprawdza się jako pasta kanapkowa lub sos do świeżych warzyw. Jest nieco egzotyczna, przez co zawsze wpisuje się w oczekiwania prawdziwych smakoszy. Mimo, …