Paź 18

Antybiotyki z domowej spiżarni. Po co warto sięgnąć gdy złapie nas przeziębienie?

czosnek w główkach

Jesień potrafi być bardzo humorzasta. Jednego dnia świeci słońce, za chwilę pada deszcz… I tak w kółko. O przeziębienie nietrudno. Warto być przygotowanym i w razie czego wyciągnąć z kieszeni odpowiednią broń, która pomoże nam stanąć na nogi. Większość z nas wraz z nadejściem przeziębienia, sięga po leki przeciwkaszlowe i na ból gardła. Ja jednak mam dla Was coś lepszego – naturalne antybiotyki, które zwalczają wirusy i przywracają do życia. Badania pokazują, że część z nich ma działanie na tyle zbliżone do antybiotyków przepisywanych przez lekarzy, że w niektórych zakażeniach bakteryjnych z powodzeniem mogłyby je zastąpić. Po jakie cuda z domowej spiżarni warto sięgnąć gdy łamie nas w kościach, a kaszel nie daje spać?

  1. Czosnek

Numerem jeden jest oczywiście czosnek. Badania dowodzą, że działa on silniej od penicyliny. Regularnie spożywany zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Czosnek jest szczególnie zalecany przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu. Można dodawać go do ciepłego mleka lub kłaść na kanapki i spożywać w wersji surowej.

  1. Cebula

Cebula to kolejny hit z naszej spiżarni. Doskonale sprawdza się w zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale też zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. Leczy również oskrzela, kaszel, gorączkę i przeziębienie. Na pewno pamiętacie z dzieciństwa syrop z cebuli. Ja go uwielbiam. Faktycznie działa cuda. Aby przygotować sobie domowy syrop, wystarczy pokroić cebulę na plasterki, dodać miód lub cukier, po czym odstawić na dobę w ciepłe miejsce.

  1. Imbir

Imbir doskonale radzi sobie z przeziębieniem, a zwłaszcza z katarem i kaszlem. Można dodawać go do herbaty lub przyrządzić z niego napar. Taki napar robi się w bardzo prosty sposób. Kawałek imbiru ściera się na tarce, zalewa wrzątkiem, a następnie dodaje do niego sok z limonki i parzy przez kilkanaście minut. Na koniec warto dodać łyżkę miodu. Miksturę można pić nawet kilka razy dziennie.

  1. Kurkuma

Kurkuma to kolejny hit wśród naturalnych antybiotyków. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Badania potwierdzają, że kurkumina zawarta w kurkumie hamuje proces zapalny w podobnym stopniu co popularny nurofen. W czasie przeziębienia kurkumę warto dodawać do dań obiadowych, a także soków i koktajli.

  1. Chrzan

Świeży korzeń chrzanu działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. To chyba jeden z najlepszych leków na katar, kaszel i zapalenie zatok. Ponadto wzmacnia odporność organizmu i niszczy wolne rodniki. Ale nie tylko świeży korzeń chrzanu przynosi pożądane efekty lecznicze. Na katar dobry jest też chrzan w słoiczku. Pod warunkiem oczywiście, że słoiczek nie był wcześniej otwierany. Taki chrzan można wąchać nawet kilka razy dziennie. Katar powinien przejść jak ręką odjął.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.