Dziś mam dla Was coś absolutnie fenomenalnego. Batony, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia. Są one pełne energii i wyjątkowego smaku. Jestem pewna, że każdy z Was będzie zachwycony. Tak naprawdę batoniki te nie różnią się w smaku niczym od tych kupnych. Pokuszę się o stwierdzenie, że nawet są lepsze. O wiele smaczniejsze. Ich przewaga nad kupnymi batonikami polega na tym, że są zdrowe i co najważniejsze – nie tuczą! W ich składzie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki, z daktylami i orzechami na czele. Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
– 60g kakao (możecie zastąpić je karobem)
– 300g daktyli
– ok. 80g orzechów włoskich
– garść migdałów
– 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Razem z daktylami, orzechami i kakao umieszczamy w naczyniu do blendowania. Całość miksujemy około 3 minut. Powstałą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Masę mocno ugniatamy. Pojemnik wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. Po kilku godzinach pojemnik wyciągamy z lodówki, a zamrożoną masę kroimy w kwadraty lub prostokąty. Gotowe batony przechowujemy w lodówce.