mar 24

Czas na słodkie co nieco: jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką z lodami (źródło: pinterest)

Jabłka pod kruszonką z lodami

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam słodycze! Co więcej, nie wyobrażam sobie życia bez słodkości. Niestety, w raz z nadejściem wiosny staram się ograniczać do minimum słodkie rarytasy. Rezygnuję z batonów, ciast i ciasteczek. Z bólem serca odmawiam sobie lodów. Jednakże jednej rzeczy nigdy sobie nie odmówię. Nigdy nie zrezygnuję z jabłek pod kruszonką.

Sięgając po jabłka zapiekane pod słodką kołderką usprawiedliwiam się, że są one zdrowszą alternatywą dla rarytasów kupowanych w cukierniach. Co by nie mówić, taki domowej roboty deser ma znacznie mniej kalorii, niż wszelkie inne smakołyki. Muszę się wam przyznać, że bardzo często jabłkami pod kruszonką zastępuję tradycyjny obiad. W ten sposób łączą przyjemne z pożytecznym 🙂

Sekretem mojego ulubionego deseru jest idealna harmonia dwóch smaków: lekko kwaśnego i słodkiego. Kwaśne są tu jabłka, słodka zaś jest kruszonka. Duet doskonały!

Przepis na jabłuszka pod chrupiącą kołderką dostałam od mojej mamy. Jest on bajecznie prosty i szybki w realizacji. Jestem pewna, że deser ten przypadnie wam do gustu i skradnie wasze serca. Moje skradło… już jakiś czas temu. Smacznego!!!

Jabłka pod kruszonką (pinterest)

Jabłka pod kruszonką

Składniki:

– 4 jabłka

– 150g mąki

– 100g cukru (ja używam brązowego)

– 100g masła (plus dodatkowo odrobina masła do wysmarowania formy)

– sok z połowy cytryny

– cynamon

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasiennie, a następnie kroimy w nieduże cząstki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Ja uwielbiam cynamon, dlatego nigdy go nie żałuję.

Zimne masło kroimy w części i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier i całość rozcieramy palcami, robiąc w ten sposób kruszonkę. Gotową kruszonką posypujemy jabłka.

Jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Deser możemy pałaszować solo lub z lodami. Możemy też podać go z bitą śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.