Egzotyczne podróże to również oryginalne egzotyczne smaki. Dalekie i bliskie eskapady obfitują w doznania, jakich dostarczają nam hiszpańskie tapas, oryginalna włoska margherita, egipska zupa samak czy też rarytasy z cypryjskiego meze. Tymczasem tuż obok, bardzo niedaleko, bo w województwie lubuskim, mamy ponad 60 przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Ostatnio w prestiżowym zestawieniu pojawił się …
Category: polskie smaki
paź 17
Kaszotto z kurkami
Kaszotto to jedno z moich ulubionych dań. Szybko się robi, a smakuje niesamowicie. Przy okazji jest zdrowe i bardzo pożywne. Kaszotto można przygotować z czego tylko ma się ochotę. Podstawa, a więc kasza (tutaj panuje duża dowolność) pozostaje bez zmian, za to zmieniać mogą się dodatki. Możemy przygotować kaszotto z kurczakiem lub warzywami, a także …
lip 21
Chłodnik z czerwonej papryki
Dziś mam dla was coś absolutnie smacznego, orzeźwiające go i pożywnego jednocześnie. Jako, że latem staram sie jadać wyłącznie chłodzące posiłki, w roli głównej wystąpi chłodnik. I nie będzie to byle jaki chłodnik, tylko taki z czerwonej papryki, a więc nie tylko pyszny, ale i obfitujący w witaminę C. Robi się go w bardzo prosty …
kw. 12
Nabiał. Co warto o nim wiedzieć?
Nabiał – niezbędny czy zbędny element naszej diety? Powinniśmy się go bać, czy nie? Na temat nabiału krążą mity. Fanatycy zdrowego odżywiania raczej są mu przeciwni. Zwolennicy racjonalnego żywienia, mówią, że nabiał nie szkodzi i warto od czasu do czasu po niego sięgnąć. Według Instytutu Żywności i Żywienia, osoby dorosłe powinny sięgać po produkty nabiałowe …
mar 15
Jabłka zapiekane pod słodką kruszonką
Dziś mam dla Was deser absolutnie wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu. Mnie osobiście kojarzy się on z dzieciństwem, kiedy to jeździłam na wakacje do babci. Poza tym, z powodzeniem zastępuje inne – bardziej kaloryczne i mniej zdrowe desery. O czym mowa? Oczywiście o jabłkach pod kruszonką. Niby nic odkrywczego i nowoczesnego, a jednak wciąż …
lut 18
Leniwe, że palce lizać!
Któż z nas nie lubi leniwych? Dla większości, są one smakiem dzieciństwa i wspomnieniem wakacji u babci. Dziś tradycyjne leniwe możemy spotkać głównie w barach mlecznych. Eleganckie restauracje, czy nowoczesne knajpki nie mają ich w swoim menu. A szkoda. Ale w sumie, to każdy z nas może sobie takie leniwe z dzieciństwa przygotować samodzielnie. Przepis …
sty 25
Jabłka w cieście
Nie wiem ja Wy, ale ja zimą mam wyjątkową ochotę na słodkie. Gdy za oknem szaleje siarczysty mróz, lubię usiąść na kanapie i uraczyć się czymś słodkim. Uwielbiam nie tylko słodkie śniadania, ale i słodkie obiady. Nie muszę już wtedy sięgać po deser, bo ochota na słodkie jest zaspokojona. Dziś podzielę się z Wami moim …
sty 19
Krem z brokułów
Brokuły… temat rzeka. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Ja osobiście bardzo lubię brokuły i sięgam po nie dość często. To zielone warzywo gości u mnie w postaci zup, kremów i zapiekanek. Niewielkie różyczki brokułów lubię dodawać do sałatek. Prawda jest taka, że jeśli tylko dobrze przyprawicie brokułowe danie, na pewno w nim zasmakujecie.
gru 04
Krem czosnkowy – smakuje i rozgrzewa
Zima to czas, kiedy lubimy sięgać po rozgrzewające posiłki, zwłaszcza zupy kremy. W przeciwieństwie do tradycyjnych zup, wnoszą do naszego menu miłą odmianę. Genialnie rozgrzewają organizm i sycą na długi czas. Zupy kremy mają to do siebie, że można je podawać samodzielnie, jak również w towarzystwie chlebowych grzanek, groszku ptysiowego lub uprażonych pestek dyni. A co …
lis 01
Lekkostrawna kolacja – pieczony dorsz
Dziś w roli głównej ryba – dorsz. Lubicie, jecie? U mnie ryby goszczą bardzo często, zwłaszcza w piątkowe popołudnia. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb, którą warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb w związku ze stosunkowo niewielką ilością kwasów tłuszczowych. …